Až přijde letos panu Janu Kopřivovi z Hodonína faktura za elektřinu za uplynulý rok, bude na ní zhruba o patnáct set korun méně. Přešel totiž od jednoho dodavatele elektrické energie k jinému. Ušetřil tak za minulý rok celou jednu měsíční zálohu .

„Před rokem přišel za mnou obchodní zástupce firmy, která se zabývá dodáváním energie koncovým zákazníkům. Ten mi nabídl, že mi zdarma vypracuje nezávislou finanční analýzu, abych viděl, kolik mohu ušetřit oproti E.ONu, s kterým jsem měl smlouvu dříve,“ říká Jan Kopřiva.

Právě společnost E.ON patří spolu s ČEZem k tradičním distributorům a dodavatelům elektrické energie do domácností, firem i institucí v republice.

Jak dále Jan Kopřiva poznamenává, vůbec prý netušil, že je na trhu taková spousta dodavatelů, a že mu jeho změna může přinést celkem slušnou úsporu v rodinném rozpočtu.

„Vzhledem k neustálému růstu cen jsem byl docela zvědav na podmínky konkurence. Po roce mohu říci, že se dá opravdu ušetřit nějakých deset procent nákladů oproti tomu, co jsem platil dříve. V mém případě je to zhruba sto padesát korun měsíčně,“ dodává spokojený muž.

Výpovědní lhůty jsou různě dlouhé

Jak informovala za společnost E.ON mluvčí Božena Herodesová, v portfoliu firmy je zhruba jeden milion pět set tisíc zákazníků a je největším dodavatelem elektřiny na jihu Moravy. Odliv zákazníků společnost nepociťuje.

„Pokud chce přejít klient jinam, výpovědní lhůta je jeden měsíc od doručení žádosti. Pro ty, kteří smlouvu uzavřeli po 1. červenci 2008, je výpovědní lhůta tříměsíční,“ vyjádřila se mluvčí E.ONu Herodesová. Podle Martina Pavlíčka z konkurenční společnosti ČEZ zdražuje právě tato společnost letos nejméně. Chce–li klient přesto přejít jinam, může. Poplatky lidé neplatí. Ukončení smlouvy trvá jeden měsíc.

Mluvčí jedné ze zahraničních firem, působících na českém trhu, se domnívá, že lidé ale prakticky nevědí, kde se o dalších společnostech dozvědět. Radí proto podívat se na stránky státního Energetického regulačního úřadu.

„Jsou tam odkazy a telefonní čísla na obchodní zástupce. Stačí je zkontaktovat. Je možné použít pro výpočet i kalkulačku na stránkách www.eru.cz a zájemci si sami jednoduše zjistí, který obchodník vám dá lepší nabídku,“ dodává. Jak ale zástupce firmy, který si nepřeje být jmenován, upozornil, obchodníci někdy hrají s neznalostí obyčejných lidí.

„E.ON klientům doporučuje, aby dobře porovnávali,“ varuje mluvčí společnosti. Cena se totiž podle ní skládá z poplatku za distribuci, dodávku elektřiny a služby, jako jsou volání na zákaznickou linku či poplatky za uzavření a zrušení smlouvy.