VYBERTE SI REGION

Chemie v potravinách: od července jí ubude

Praha – Malá revoluce na pultech obchodů se pomalu blíží. Velcí výrobci slibují, že kvůli konci éček v jídle nezdraží.

25.3.2010 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Jak už Deník informoval na podzim, od 20. července přestanou výrobci potravin do prodeje dodávat potraviny, které obsahují některá chemická barviva neboli „éčka“ začínající číslem jedna. A právě v těchto měsících probíhají poslední přípravy na přechod na „nechemické“ potraviny. Výrobci oficiálně hlásí: jsme připraveni. A většina také dodává: potraviny nezdražíme.

Pod hrozbou pokuty

Povinnost odstranit některé typy chemických barviv uložil všem výrobcům Evropský parlament už v roce 2008. Nařízení stanoví, že výrobce buďto musí chemická barviva nahradit přírodním barvivem, nebo musí na obal zřetelně napsat, že „výrobek může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí“. Pokud to neučiní, hrozí mu pokuta.

Chemická barviva „E1“ jsou obsažena hlavně v cukrovinkách, ale třeba také v hořčici. „Již v roce 2009 jsme začali měnit recepturu našich výrobků, tak aby do začátku opatření byla v našich výrobcích jenom přírodní barviva,“ řekl Deníku mluvčí Nestlé ČR Martin Walter. „I když to znamená vyšší nákladovou stránku, nepočítáme, že bychom ji projevili do ceny,“ zdůraznil mluvčí Nestlé.

Éčka nejsou jed, přesto škodí

Podobně přitom hovoří i další potravinářští giganti. „Naše společnost využívala těchto barviv jen velmi omezeně. Z portfolia 1600 výrobků se to týkalo pěti druhů,“ upřesnila marketingová ředitelka Hamé Marcela Mitáčková. „V uvedených pěti výrobcích jsme je již nahradili přírodními barvivy, pouze na jeden výrobek jsme dali požadovaný nápis,“ dodala Mitáčková.

Éčka v potravinách sice nejsou závadná nebo jedovatá, na druhou stranu podle odborníků působí negativně na alergie či chování dětí. Často se dávají i do souvislosti se zvýšeným rizikem rakoviny. A to hlavně u toxických dusitanů obsažených v některých uzeninách.

„Velmi mě potěšilo, že Evropský parlament již odsouhlasil, že při použití azobarviv (vyjmenovaná skupina éček – pozn. red.) bude na obalu nutné uvádět upozornění. Tím jen potvrdil dlouho známou skutečnost, že umělá barviva vyvolávají hyperaktivitu, což se nejen uvádí v mnoha publikacích, ale mohlo to na dětech pozorovat i nemálo rodičů či vychovatelů,“ uvedl včera odborník na potravinářské látky a také autor knihy Tajemství výrobců potravin Vít Syrový.

Autor: Jan Klička

25.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies