"Cílem je zjistit stav pláště, odhalit případná poškození, která mohou vzniknout především vlivem počasí. Na věži číslo dvě jsme začali odebírat vzorky z vnitřní strany v pondělí. Dnes jsme pracovní plošinu přestěhovali na vnější plášť. Pokud nám vydrží počasí, tak chceme práci skončit o víkendu," uvedl Jiří Bydžovský ze Znaleckého ústavu STAVEXIS, který průzkum věží pro Temelín dělá. Podle něj jsou chladicí věže Temelína z pohledu kvality betonu a nátěrů velmi kvalitní.

Výsledky průzkumu budou mít správci elektrárny k dispozici do dvou měsíců. Slouží jim jako podklad pro program řízeného stárnutí a životnosti. "V závěrečném hodnocení budou i doporučení, na které oblasti pláště a šikmých stojek se máme v nejbližší budoucnosti zaměřit a naplánovat si případné opravy," uvedl správce sekundární části elektrárny Pavel Ambroz.

Chladicí věže Temelína jsou vysoké 155 metrů, plocha pláště každé z nich je zhruba 80.000 metrů čtverečních, po rozbalení by pokryla osm náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, které patří k největším v Evropě. Dohromady mají objem přes čtyři miliony metrů krychlových vzduchu. Jsou vidět ze vzdálenosti přes čtyřicet kilometrů.

Povrchová úprava na chladicích věžích číslo jedna a dvě byla provedena v roce 2000. Na zbývajících dvou se v témže roce dělal vnitřní plášť a v roce 2005 vnější plášť. Současné kontroly první věže skončí v Temelíně o víkendu.