VYBERTE SI REGION

Chleba sníme čím dál tím více. Skoro 43 kilogramů na osobu

Praha – V Česku loni druhým rokem po sobě mírně vzrostla spotřeba chleba. Zatímco předloni roční spotřeba činila 42,4 kilogramu na osobu, loni se zvýšila na 42,9 kilogramu. Jedním z důvodu je podle pekařů přesun poptávky spotřebitelů od pečiva dopékaného ze zmrazených polotovarů, které je dražší. Při příležitosti oslav Světového dne chleba to dnes uvedl předseda Podnikatelského svaz pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

16.10.2013 3 AKTUALIZOVÁNO 16.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu, z nichž pekaři vychází, se v Česku loni vyrobilo 306.205 tun chleba, meziročně zhruba o tři procenta více. Naopak produkce běžného pečiva se snížila o skoro procento na 284.307 tun.

Za chleba loni jeden člověk v průměru utratil zhruba 1000 korun. Spotřebitelská cena chleba, která letos v srpnu dosáhla v průměru 23,14 koruny za kilogram, je dle šetření Eurostatu osmá nejnižší v Evropské unii.

Pečivo nezlevní

Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí v důsledku letošní dobré sklizně následný pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí. „Pšeničná a žitná mouka zůstává stále nejdůležitější nákladovou položkou při výrobě pekařských výrobků. Její podíl na celkových nákladek však postupně klesá a dnes se pohybuje mezi 30 až 40 procenty dle konkrétního druhu výrobků," řekl Dřízal. Očekávané snížení cen mouky tak znamená pro pekaře úsporu nákladů v řádu několika procent. Ta sotva postačí na kompenzaci rostoucích nákladů za energie, pohonné hmoty a služby, ale nezacelí dlouhodobé ekonomické ztráty pekařů, dodal. „Za uplynulých deset let zkrachoval každý sedmý pekař," poznamenal Dřízal.

Pekaři si dlouhodobě stěžují, že rozdělení marží u chleba je vůči nim nespravedlivé. Dle jejich interního šetření bylo zjištěno, že jejich hrubá marže u nejprodávanějšího chleba konzumního o váze 1200 g, který v obchodě stojí obvykle 27,90 Kč, je pouze 0,87 Kč. Hrubá marže obchodníka je 5,89 Kč, a je tak sedmkrát vyšší než u pekaře.

Češi dávají přednost nebalenému chlebu

Podle průzkumu agentury GfK jsou pekařské výrobky s téměř pětinovým podílem třetí nejdůležitější kategorií čerstvých potravin v nákupním košíku českých domácností. Nejvíce se chléb nakupuje v malých a specializovaných prodejnách, kde jej kupuje 38 procent domácností. Průměrná česká rodina ročně spotřebuje 54 kilogramů chleba, což je více než v Německu a Rakousku, ale méně než například v Holandsku a Velké Británii. Češi preferují konzumní chléb před speciálním a takřka v 90 procentech dávají přednost nebalenému chlebu před baleným.

Autor: ČTK

16.10.2013 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

David Rath
1 18

Rathova korupční kauza: Soud vrátil k došetření druhou větev

Joe Biden
3

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Nová škola pro sestry by měla vyřešit jejich nedostatek

Rumburk – Již za rok a půl by mohli nastoupit první studenti do nového oboru na vyšší odborné škole ve Varnsdorfu. Studovat by v něm měly budoucí zdravotní sestřičky.

Kavárník Ondřej Kobza: Jsem jezuitský podnikatel

V pražském kavárenském podhoubí nenajdete známější jméno. Ondřej Kobza má hrst plnou nápadů. Jeho tvář, nejprve spojenou s vršovickým podnikem Café V lese, začíná poznávat celá země, kterou v posledních letech rozehrál projekt Piána na ulici. Kobza má originální pohled na byznys, podporuje levicové ideje, věří v občanskou společnost i v sílu jednotlivce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies