VYBERTE SI REGION

Chlebové novinky se prosazují pomalu. Pekaři sází na tradici

Každý den v Česku asi 700 pekáren vyrobí zhruba jeden milion kusů chleba. „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit," tvrdí šéf Svazu pekařů Jaromír Dřízal. Vědci, pro něž je vývoj nových postupů a technologií pro výrobu pečiva denním chlebem, s ním souhlasí. Jedním dechem ale dodávají, že čeští pekaři jsou velmi konzervativní a nové postupy do výroby pouštějí jen velmi pomalu.

8.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pech Karel

„Moc tomu nevěří. Jsou zvyklí na tradiční výrobu," uvedla Marcela Sluková z Vysoké školy chemicko-technologické, která je zároveň předsedkyní pracovní skupiny Obiloviny v lidské výživě.

Právě tato skupina se zabývá vývojem nových a zaváděním staronových postupů do výroby pečiva. Mimo to ovšem pomáhá při šlechtění nových typů obilovin, které by zlepšily vlastnosti pečiva. „Patnáct let jsme čekali na nové ječmeny. Těmi jsou AF Cesar a AF Lucius od společnosti Agrotest fyto," doplnila Sluková. Tyto nové ječmeny budou postupně při výrobě pečiva nahrazovat sladovnické druhy.

Nějakou revoluci ve výrobě chleba ovšem nelze v Česku očekávat. Hlavní obilovinou pro výrobu chleba zůstává pšenice a v blízké nebo mírně vzdálené budoucnosti tomu nebude jinak. I když i tady se situace mění. Ještě před rokem 1989 se v tehdejším Československu zpracovávalo 800 tisíc tun pšenice, dnes se toto číslo pohybuje kolem 100 až 120 tisíc tun. Do výroby se totiž pomalu vrací obiloviny prospěšnější pro lidský organismus, jako je například žito, ječmen nebo oves. „Aby se zvýšila poptávka po cereálních výrobcích s vyšší nutriční hodnotou, musí být tyto výrobky atraktivní. To se ne zcela daří," vysvětlil Pavel Skřivan z Výzkumného ústavu potravinářského.

Rekord

Sortiment pečiva je přitom v Česku opravdu široký, což dokázali například pekaři v Břevnově. Ti během jediného dne napekli 102 kusů nejrůznějších druhů chleba na jednom místě, čímž si zajistili rekordní zápis v Agentuře Dobrý den.

Jenomže o nezájem některých chlebových speciálů se občas postarají samotní pekaři. „Je potřeba, aby směs byla stále stejná. Někdy se snaží ušetřit, což potom vede k tomu, že receptura už není původní a výrobek ztratí svoji chuť," upřesnila Sluková.

Ročně se na trhu objeví několik nových pekařských výrobků. Aby se ale na trhu také udržely, je nutné dodržovat původní recepturu.

S vědci spolupracují zejména velké pekárny, ale kvůli konkrétním projektům na vývoji nových receptur se na ně obracejí i menší výrobci. „Máme chléb jen s jedním procentem soli, má přirozenou kyselost a mohl by oslovit děti," uvedl například Jan Mašek ze stejnojmenného pekařství vyrábějící chléb v severočeské Smržovce.

Autor: Vilém Janouš

8.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Švýcaři otevírají nejdelší tunel světa

Historický moment. V neděli 11. prosince 2016 se pro pravidelný provoz otevře Gotthardský železniční tunel. V jeho případě se podařilo něco neskutečného – stavitelé dodrželi rozpočet schválený už na počátku 90. let.

Mercedes-Benz je největším výrobcem luxusních aut. Po letech překoná BMW

Německá automobilka Mercedes-Benz se v letošním roce stane největším výrobcem luxusních vozů. Na vrchol se dostane poprvé od roku 2005.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies