VYBERTE SI REGION

Chlebové novinky se prosazují pomalu. Pekaři sází na tradici

Každý den v Česku asi 700 pekáren vyrobí zhruba jeden milion kusů chleba. „Nabídka chlebového sortimentu je velmi bohatá, co se týče množství druhů, surovinového složení, originálních tvarů a hmotností a regionálních specialit," tvrdí šéf Svazu pekařů Jaromír Dřízal. Vědci, pro něž je vývoj nových postupů a technologií pro výrobu pečiva denním chlebem, s ním souhlasí. Jedním dechem ale dodávají, že čeští pekaři jsou velmi konzervativní a nové postupy do výroby pouštějí jen velmi pomalu.

8.11.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Pech Karel

„Moc tomu nevěří. Jsou zvyklí na tradiční výrobu," uvedla Marcela Sluková z Vysoké školy chemicko-technologické, která je zároveň předsedkyní pracovní skupiny Obiloviny v lidské výživě.

Právě tato skupina se zabývá vývojem nových a zaváděním staronových postupů do výroby pečiva. Mimo to ovšem pomáhá při šlechtění nových typů obilovin, které by zlepšily vlastnosti pečiva. „Patnáct let jsme čekali na nové ječmeny. Těmi jsou AF Cesar a AF Lucius od společnosti Agrotest fyto," doplnila Sluková. Tyto nové ječmeny budou postupně při výrobě pečiva nahrazovat sladovnické druhy.

Nějakou revoluci ve výrobě chleba ovšem nelze v Česku očekávat. Hlavní obilovinou pro výrobu chleba zůstává pšenice a v blízké nebo mírně vzdálené budoucnosti tomu nebude jinak. I když i tady se situace mění. Ještě před rokem 1989 se v tehdejším Československu zpracovávalo 800 tisíc tun pšenice, dnes se toto číslo pohybuje kolem 100 až 120 tisíc tun. Do výroby se totiž pomalu vrací obiloviny prospěšnější pro lidský organismus, jako je například žito, ječmen nebo oves. „Aby se zvýšila poptávka po cereálních výrobcích s vyšší nutriční hodnotou, musí být tyto výrobky atraktivní. To se ne zcela daří," vysvětlil Pavel Skřivan z Výzkumného ústavu potravinářského.

Rekord

Sortiment pečiva je přitom v Česku opravdu široký, což dokázali například pekaři v Břevnově. Ti během jediného dne napekli 102 kusů nejrůznějších druhů chleba na jednom místě, čímž si zajistili rekordní zápis v Agentuře Dobrý den.

Jenomže o nezájem některých chlebových speciálů se občas postarají samotní pekaři. „Je potřeba, aby směs byla stále stejná. Někdy se snaží ušetřit, což potom vede k tomu, že receptura už není původní a výrobek ztratí svoji chuť," upřesnila Sluková.

Ročně se na trhu objeví několik nových pekařských výrobků. Aby se ale na trhu také udržely, je nutné dodržovat původní recepturu.

S vědci spolupracují zejména velké pekárny, ale kvůli konkrétním projektům na vývoji nových receptur se na ně obracejí i menší výrobci. „Máme chléb jen s jedním procentem soli, má přirozenou kyselost a mohl by oslovit děti," uvedl například Jan Mašek ze stejnojmenného pekařství vyrábějící chléb v severočeské Smržovce.

Autor: Vilém Janouš

8.11.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Americký velvyslanec Andrew Schapiro
19 6

Schapiro v pátek skončí ve funkci, jeho rodina zůstane v Praze

TK k projektu registru smluv probíhala 16. ledna v Praze. Na snímku Michal Bláha, Hlídač smluv.
EXKLUZIVNĚ
29 26

Autor Hlídače smluv pomůže Horáčkovi s prezidentskou kampaní

Orkán Kyrill před deseti lety ničil i zabíjel

Vichr, který se v lednu 2007 prohnal celou Evropou, po sobě zanechal spoušť.

Sobotka je nakloněn pomoci krajům při zvyšování mezd řidičů

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je nakloněn tomu, aby vláda pomohla krajům při financování růstu mezd řidičů linkových autobusů. Sobotka to dnes řekl po jednání s hejtmany. Místopředseda Asociace krajů a liberecký hejtman Martin Půta (STAN) premiérovu garanci vítá a věří, že se výsledky dnešního jednání projeví již v únorových mzdách řidičů. Příští týden Sobotka předloží problém koaliční radě. Nařízení o zvýšení mezd řidičů od letošního ledna schválila vláda.

Češi mají stále nejnižší nezaměstnanost v celé EU. Firmy ale krvácejí

Nejaktuálnější čísla z Eurostatu potvrzují, že Česko zůstává s 3,7 procent zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii. A to před Německem a Maďarskem. Z evropských států mimo EU je na tom lépe jen Island, naopak nejhůře Řecko a Španělsko. To, co lze na jednu stranu vnímat jako výrazný český úspěch, je na druhou možno považovat i za hrozbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies