"Jsou to peníze, které ministerstvo zemědělství ušetřilo a my je chceme poslat do oblastí, kde jsou potřeba, jako jsou chovy prasat a drůbeže," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Úřad tak přesune 300 milionů v rámci svého rozpočtu do programů, které mají zabránit šíření nákaz v chovech. "Tím se sníží ekonomické ztráty a naopak posílí postavení našich chovatelů ve srovnání s jejich konkurencí nejenom v zemích Evropské unie, ale i při obchodu s třetími zeměmi," dodal ministr.

Peníze mohou chovatelé využít například na prevenci před respiračním syndromem u prasat nebo na tlumení původce nákazy salmonelózy u drůbeže. Navýšení dotace podle ministerstva podpoří živočišnou výrobu, čímž také pomůže zachovat zaměstnanost na venkově.

Loni dostali chovatelé prostřednictvím Nákazového fondu zhruba 589 milionů korun. Jejich požadavky tak dotace pokryly ze 70 procent. Po aktuálním navýšení by pro letošek měli z fondu chovatelé získat více než 80 procent vydané částky. Dalších 60 milionů z interních úspor ministerstvo přesune do Programu rozvoje venkova.