Píše se srpen 2011 a Státní ústav pro kontrolu léčiv vydává rozhodnutí: za jednu dávku léků na bronchitidu budou pojišťovny platit 378,55 korun. Verdikt se týká celkem devíti medikamentů, kterých Češi spotřebují kolem dvou set tisíc balení za rok. Jsou mezi nimi třeba Ribomunyl nebo Luivac.

Pojišťovny se okamžitě odvolávají. Největší tuzemské Všeobecné zdravotní pojišťovně vadí, že se náklady bezdůvodně zvednou o 16 milionů korun ročně. Svaz zaměstnaneckých pojišťoven zase namítá, že je postup chybný a nezákonný.

Čtěte také: Výuka venku? Většina dětí i rodičů ji vítá

Ministerstvo zdravotnictví, které jejich odvolání řeší, ale s připomínkami nesouhlasí. Úhrady jsou podle něj spočítané správně. „Odvolací orgán shledává námitky nedůvodné," stojí v rozhodnutí, které podepsal tehdejší ředitel odboru farmacie ministerstva zdravotnictví Filip Vrubel.

ŠEST LET SE NIC NEDĚLO

Od té doby už uplynulo šest let – a úřady najednou chybu uznaly.

„Ústav při hloubkové revizi zjistil nesprávnost v rozhodnutí," potvrdila Deníku mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Hana Pavlíčková. Úředníci podle ní použili při výpočtu úhrady některých léků chybný výpočet. „Už jsme proto vydali opravné rozhodnutí," dodala Pavlíčková.
Od letošního února tak pojišťovny znovu platí za pilulky na infekce dýchacích cest méně. Třeba za jedno balení přípravku Luivac dají 189 korun – tedy o 164 korun nižší částku.

KDO ZAPLATÍ ŠKODY?

Některým z nich to ale nestačí. Zvažují, že budou chtít po státu vyplatit i škody, které jim kvůli předchozímu špatnému výpočtu vznikly. Dosahují desítek milionů korun.

O kolik se lékový ústav přepočítal?Zdroj: DENÍK

„Vymáhat škodu na státu je vždycky relativně komplikované a ošidné, ale na druhou stranu bychom se na to podívat měli," řekl Deníku šéf Svazu zaměstnaneckých pojišťoven Ladislav Friedrich.

Přečtěte si: 150 milionů korun. Tolik pošle Česko na pomoc s migrací

S právníky o tom chce diskutovat také ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek. „Co nakonec uděláme, vám ale ještě nejsem schopen říct. Je to úplně nový případ. Nepamatuji si, že bychom něco podobného někdy v pojišťovně řešili," uvedl Kabátek.
Ministerstvo zdravotnictví se k zaslaným dotazům nevyjádřilo.