Nejvyšší podíl lidí vlastnících chytrý telefon je nyní v Asii, Tichomoří a v západní Evropě. ZenithOptimedia očekává, že tyto regiony si udrží vedoucí pozici i příštích letech. „Ze 47 sledovaných trhů má nejvyšší úroveň penetrace chytrých telefonů Singapur, kde na konci roku 2014 dosahovala 89 procent, a do roku 2018 toto procento vzroste na 97 procent, jelikož tamní vláda nadále prosazuje svůj plán na všeobecný přístup k wi-fi," uvedla agentura. Těsně následují Španělsko a Irsko.

Roste také obliba tabletů. Ve sledovaných zemích vlastnilo v roce 2012 tablet 5,3 procenta lidí, nyní je to téměř 15 procent, za tři roky by jich mohla být až pětina. V Hongkongu mají tablet více než tři čtvrtiny lidí, na druhém místě je Singapur a třetí je Nizozemsko.

Nárůst celosvětového počtu uživatelů internetu se naopak zpomaluje. ZenithOptimedia očekává, že ve 47 sledovaných zemích bude do konce letošního roku 1,9 miliardy uživatelů internetu, což představuje přibližně 60 procent všech uživatelů internetu po celém světě. Je to zároveň o 3,9 procenta více než na konci loňského roku. Roční rychlost růstu se snížila ze 7,9 procenta v roce 2011.

Největším trhem z hlediska rozšíření internetu je Jižní Korea, kde je internet od roku 2011 veřejně dostupný. „Celkem v sedmi ze sledovaných zemí přesahovala na konci roku 2014 penetrace internetu 90 procent. Jedná se o už jmenovanou Jižní Koreu, Dánsko a Nizozemsko a také o Norsko, Švýcarsko, Finsko a Švédsko," dodala agentura. Očekává, že do konce roku 2018 se bude více než devadesátiprocentní rozšíření internetu týkat 15 ze 47 sledovaných trhů.