Od září si stránky pomáhající při odvykání kouření zobrazilo asi 65.000 lidí. Zájemci se mohou obrátit také na novou Národní linku pro odvykání kouření, která je na čísle 800 35 00 00 dostupná každý všední den od 10:00 do 18:00.

V Česku umírá na následky kouření asi 15.000 lidí ročně, další tři tisíce umírají kvůli pasivnímu kouření. Webové stránky mají poskytovat relevantní informace o možnostech odvykání kouření, nabídnout odbornou pomoc a inspirovat kuřáky příběhy lidí, kteří proces odvykání sami absolvovali, uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Lidé na webu najdou praktické rady a tipy pro kuřáky, kteří chtějí přestat, testy pro zhodnocení míry závislosti, odkaz na kalkulačku ztracených peněz či ztraceného času nebo odkazy na odborníky, kteří se zabývají odvykáním.

Národní linka pro odvykání kouření funguje jako přímá a bezplatná pomoc těm, kteří chtějí s kouřením přestat, ale potřebují radu odborníka, motivaci, konzultaci či jinou pomoc. "Nejčastějším důvodem, proč klienti na linku volají, je vážný zájem začít odvykat, případně zájem o obecné informace o odvykání nebo kontakt na odvykací služby," uvedl Lukáš Kohoutek z České koalice proti tabáku, která tuto službu provozuje.

Obrazová varování na krabičkách cigaret jsou ve 42 variantách ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok. Upozorňují třeba na to, že kouření zvyšuje riziko infarktu, poškozuje plíce, zuby i dásně, ohrožuje ještě nenarozené děti nebo snižuje plodnost. Varování musí zabírat minimálně 65 procent obalu. Jsou i na elektronických cigaretách.

Zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření má snížit počet kuřáků v Česku o dvě až tři procenta. Kritici jsou k tomu ale skeptičtí. Mnozí kuřáci si podle prodejců začali v hojném počtu pořizovat tabatěrky a obaly na cigaretové krabičky.