Čína stupňuje ataky vůči korejským firmám kvůli stavbě americké protiraketové základny

Hyundai a další jihokorejské firmy od výrobců kosmetiky po maloobchodní řetězce začínají pociťovat čínskou nelibost kvůli plánované stavbě amerického protiraketového štítu THAAD na jihokorejském území. Čína se obává, že systém bude sledovat i její vojenské aktivity.

Ochlazení v hospodářských vztazích mezi oběma zeměmi je patrné poté, co čínské ministerstvo turismu nařídilo prodejcům zájezdů, aby přestali nabízet cesty do Jižní Koreje. Státní média pak vyzvala k bojkotu jihokorejských výrobků.

Čína pro Hyundai představuje největší trh, prodá zde zhruba čtvrtinu své produkce

Příčinou přechodného uzavření továrny může být též snaha o snížení výroby. Prodej v Číně totiž klesá nejen kvůli politickému napětí, ale zvyšuje se i lokální konkurence. Ta sází na levnější varianty sportovně-užitkových vozů (SUV). Jeden z jejích zdejších výrobců, čínská firma Geely, zaznamenal svůj největší zisk za uplynulých osm let. 

Skupina Hyundai Motor zahrnuje automobilky Hyundai a Kia a je pátým největším výrobcem aut na světě. Společnost vyrábí i v České republice, v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Čtěte také:

Vozy Hyundai Sonata mají v Americe problém s bezpečnostními pásy
Hyundai bude montovat svá auta i v Pákistánu
Zisk automobilky Hyundai nepřetržitě klesá již 3 roky