Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška, který s Číňany jednal, chtějí v Pasohlávkách vytvořit komplex za více než dvě miliardy korun, kde budou kombinovat klasické evropské lázeňství s tradičními čínskými metodami. „Do září bude jasné, jaké budou konkrétní podmínky naší spolupráce," popsal v pátek Hašek.

Pozemky jsou navíc na takovou stavbu připravené. 
„S pomocí peněz z fondů Evropské unie jsme na nich vybudovali veškerou potřebnou infrastrukturu," upozornil hejtman. Podle něj by bylo lázeňské centrum u Pasohlávek vůbec největším v České republice, které vyrostlo na zelené louce. Vzniknout má už do konce roku 2018.

Na klouby i kůži

Jihomoravský kraj kvůli jednání s představiteli čínské provincie sestavil pracovní skupinu, v níž jsou zastoupené všechny krajské politické kluby i zástupci Pasohlávek. Společnost Thermal totiž vlastní ze dvou třetin kraj 
a z jedné třetiny obec.

Jak uvedl člen představenstva společnosti Tomáš Ingr, stavbou lázní by se naplnily původní představy. „Akvapark je jenom část celku, od počátku jsme chtěli i lázně. Aby se tady začaly stavět lázeňské domy podobně jako 
v Lednici," zmínil bývalý starosta Pasohlávek.

Základem pro uvažované lázeňské využití jsou dva existující vrty s termální sirovodíkovou vodou, kterou využívá i Aqualand Moravia. „Je vhodná na léčení pohybového aparátu, na kožní i ženské problémy," uvedl Ingr.

Podle ředitelky Lázní Lednice Aleny Ďurišové je pro další lázeňský komplex v regionu stále prostor. „Myslím si, že v současné době je šance na úspěch. Můžeme se vhodně doplňovat," vyjádřila se zástupkyně nejmladších lázní v republice, které fungují teprve od roku 2007.

Nová pracovní místa

Hašek věří, že nové lázně mohou v regionu snížit nezaměstnanost. „Každá investice za miliardy korun přináší stovky pracovních míst. Mohli by tam pracovat lidé 
z Břeclavska a okolí," řekl.

Stejný názor má i analytik Michal Kozub. „Nejenom, že lázně samotné několik lidí zaměstnají. Do okolí navíc přijede spousta lidí, kteří budou potřebovat nějaké služby," konstatoval Kozub.

Ten se domnívá, že pasohlávecké lázně by si své klienty najít mohly. „Z obce se pomalu stává rekreační centrum, dovedu si představit, že do lázní budou jezdit i lidé ze zahraničí," potvrdil analytik.

Myšlenku vítají i místní. „Pokud u nás lázně opravdu vyrostou, bude to určitě zajímavé. Oživí se tím celá obec 
a spousta lidí získá zaměstnání. Zajímavé to může být i pro podnikatele, kteří tady působí. Z velkého množství čínských turistů strach nemám. Pokud nějací přijedou, předpokládám, že se budou zdržovat převážně v areálu lázní," reagovala například Markéta Růžičková z Pasohlávek.

Provincie Che-pej s rozlohou skoro 190 tisíc kilometrů čtverečních leží okolo hlavního města Peking. Žije v ní přes sedmdesát milionů obyvatel.