Myšlenka na spolupráci vznikla při návštěvě Číny, kde byl Hašek společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Rada kraje dnes schválila podobu dohody, kterou chce Hašek do půli dubna podepsat s guvernérem banky. Schválit ji musí ještě dubnové zastupitelstvo, poté bude platit tři roky.

"Nepůjčujeme si 200 milionů euro, ale jsou to peníze vyčleněné bankou na projekty, které bude posuzovat a bude uzavírat smlouvy s příjemci peněz," řekl hejtman. Součástí dohody podle něj je, že čínská banka bude vyhledávat vhodné investiční příležitosti pro své klienty. Na české straně se mohou o peníze ucházet i soukromé subjekty.

Podle Haška bude kraj tipovat projekty, do kterých by mohly peníze jít. Pak je předloží ke zvážení čínským partnerům. Kraj zatím nemá žádný seznam investic, ale okamžikem podpisu dohody na něm začne pracovat. "Peníze by se například mohly využít na zintenzivnění nákladní dopravy na brněnském letišti, ale také na rozšíření lázeňských míst jako Hodonín a Lednice. Někdo může přijít také s tím, že třeba rozšíří lodní dopravu, můžou tu koneckonců vzniknout třeba překladiště," uvedl Hašek. Pokud Číňané přijdou s vlastním klientem, může se stát partnerem určitého projektu a díky tomu mohou vznikat společné firmy. "To už je pak na jednání banky a klienta, jak se dohodnou," dodal Hašek.