Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

V prohlášení Foxconn uvedl, že někteří studenti, kteří se účastnili letní pracovní stáže, byli mladší šestnácti let, což je minimální věková hranice pro zaměstnávání vyžadovaná čínským zákonem. Firma upřesnila, že stážisté pracovali v její továrně ve východočínském městě Jen-tchaj.

Foxconn už v minulosti čelil sérii obvinění ze špatných pracovních podmínek svých zaměstnanců, která zesílila po řadě sebevražd pracovníků firmy. Foxconn je nejvíce známý coby výrobce iPhonů a iPadů pro Apple, ale vyrábí také pro další společnosti, jako je Microsoft či Hewlett-Packard.

Bude se propouštět

„Přiznáváme plnou zodpovědnost za tato porušení a omluvili jsme se každému ze studentů za svou roli v této akci," uvedla firma v prohlášení. „Každý zaměstnanec Foxconnu, u nějž naše šetření zjistí, že je za toto porušení odpovědný, bude okamžitě propuštěn."

Společnost dodala, že podnětem k vnitřnímu vyšetřování byla zpráva americké skupiny China Labor Watch, která najímání nezletilých zjistila.

Podle expertů, které citoval server BBC News, mohou být součástí problému potíže, které firmy začínají mít při naplňování kapacity pro relativně nekvalifikované pracovní síly. Trh s nimi slábne, což může firmy tlačit k tomu, aby zmírňovaly pravidla a mohly tak zaplnit pracovní místa.

Prosazování předpisů a směrnic je v Číně problematickou oblastí po celé roky. Pro firmy, které jsou stejně jako Foxconn propojené se zahraničními giganty, je ale udržení vlastní pověsti velmi důležité.