Firma také v červnu přišla o titul největšího světového výrobce počítačů. Prvenství nyní drží americký Hewlett Packard.

Analytici s takovým výsledkem nepočítali. Podle agentury Reuters totiž odhadovali zisk ve výši 5,29 milionu dolarů. V reakci na to také během pátečního rána klesly akcie podniku až o pět procent a dostaly se na roční minimum.

Naopak celkové čtvrtletní tržby společnosti, které dosáhly deseti miliard dolarů, tedy v přepočtu 222 miliard korun, se oproti předchozím rokům téměř nezměnily.

Oddělení vinylových desek v Neoluxoru
Návrat vinylu: Neoluxor otevřel oddělení s gramodeskami

Pokles prodeje zaznamenávají výrobci osobních počítačů po celém světě. Celosvětový trh však klesá jen o tři procenta. Odbyt společnosti Lenovo se ale snížil o šest procent, přičemž tržby z prodeje osobních počítačů stagnovaly na sedmi miliardách dolarů.

Podnik se také potýká s nedostatkem dílů, s čímž souvisí i růst jejich ceny. Především paměťové čipy budou podle vedení firmy zdražovat alespoň do konce tohoto roku, i když pomaleji než v předchozích dvou čtvrtletích. "Většina nákladů spojených s díly se stabilizuje, výjimkou jsou však čipy. Jejich cena stále stoupá" uvedl pro agenturu Reuters Gianfranco Lanci, výkonný ředitel společnosti Lenovo.

Největší datové centrum vyroste v Norsku
Za polárním kruhem vyroste největší datové centrum na světě

Firma proto nevylučuje zdražení svých výrobků, aby udržela ziskové marže. Avšak navzdory problematickému výhledu do budoucna je předseda představenstva a výkonný ředitel Yang Yuanqing optimistický. Poukázal na postupné zvýšení provozního zisku před zdaněním o 110 miliónů dolarů, což přisuzuje zlepšení podnikání v oblasti mobilních a datových center.

Například tržby v divizi mobilních komunikací vzrostly o dvě procenta na 1,75 miliardy dolarů a ztráty se snížily. Jde o jedinou divizi, která zaznamenala růst tržeb. Na celkových tržbách podniku se ale tato divize podílí jen 17 procenty.

"Myslím, že celé Lenovo vstupuje do nové fáze růstu," řekl Yuanqing. Ten očekává, že do dvou let bude podnik opět v zisku.

Apple Store v New Yorku.
Čtvrtletní zisky Applu se přiblížily rekordu, vzrostly o 12 procent