Bankovní rada ČNB dnes potvrdila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhé polovině roku 2016. Zároveň také upozornila, že v případě dlouhodobého posílení tlaků směrem k poklesu cen a obnovení rizik deflačního vývoje ekonomiky je připravena kurzový závazek ze současných 27 korun za euro posunout.

Koruna po Singerových slovech ztratila k euru proti středě 17 haléřů, v 15:00 se obchodovala za 27,54 Kč/EUR.

„ČNB je v souladu s tím (pozn. kurzovým závazkem) připravena automaticky, tedy bez nutnosti dalšího rozhodnutí bankovní rady, provádět časově i objemově neomezené intervence," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

„Považuji to za něco, jako je podávání drogy, která má smysl, když pacient je ve velmi špatném zdravotním stavu, tak v rámci paliativní léčby mu třeba podáte morfiny, ale protože naše ekonomika se zotavuje, tak oslabovaná koruna vyvolává vážné problémy. Je to nástroj, který může krátkodobě pomoci, ale dlouhodobě uškodit," řekl novinářům Zeman na závěr návštěvy Libereckého kraje. Podle prezidenta přibývá ekonomů, kteří dříve považovali intervenci za užitečnou a teď mění názor.

Vyjádření bankovní rady interpretuje analytik Komerční banky Marek Dřímal jako verbální intervenci proti spekulacím, že by mohl nastat útok spekulantů na korunu. „Celkově je potřeba chápat dnešní rétoriku ČNB jako snahu zabránit přibližování koruny k hranici kurzového závazku," uvedl také hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Podle Dřímala by ČNB chtěla vidět kurz koruny v pásmu 27,50 až 27,80, kde se nacházel v druhé polovině loňského roku. „Další cílené oslabení koruny ale podle nás zatím nehrozí," uvedl. „Nic nenapovídá tomu, že by se přibližovaly scénáře, kterými ČNB dříve podmínila případné další zvyšování kurzového závazku, tedy zesílení deflačních tlaků schopných způsobit propad domácí poptávky," uvedl i Seidler.

Bankovní rada České národní banky dnes opět nechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné, detaily rozhodnutí o intervenčním režimu ČNB nezveřejňuje.

Obavy z deflace

Prodloužení režimu intervencí minimálně do druhé poloviny roku 2016 deklarovala bankovní rada poprvé již na počátku února. Devizové intervence ČNB zahájila v listopadu 2013 s cílem zabránit deflaci.

Analytička České spořitelny Dana Hájková ve středu uvedla, že ukončení režimu intervencí je pravděpodobné spíše až v roce 2017. „Zároveň se ale domníváme, že se snížila pravděpodobnost posunutí kurzového závazku ČNB na slabší hodnoty ze současných 27 Kč/EUR," uvedla.

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle Singera protiinflační. Mezi rizika, která by mohla tlumit růst cen, patří pomalejší růst mezd a silnější kurz koruny k euru.

Ekonomové nepředpokládají, že by koruna posílila pod hranici 27 korun. Například hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek upozornil, že ČNB má při bránění hladiny 27 korun za euro v podstatě neomezené možnosti. Kvůli tomu je také podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila jakýkoliv pokus testovat kurz koruny ze strany spekulantů od počátku odsouzen k neúspěchu.