V Česku vzrostl počet padělaných a pozměněných bankovek a mincí zadržených během devíti měsíců letošního roku na 5245. Ve stejném období loni bylo zadrženo 4904 padělků. Údaje zveřejnila Česká národní banka na internetu.

Nejvíce padělků mincí a bankovek bylo v českých korunách, celkem 3989. Jejich počet se ve srovnání s loňským pololetím zdvojnásobil. Počet padělků v dolarech meziročně narostl z loňských 133 kusů na 555 ke konci letošního září. Naopak padělků v eurech v meziročním srovnání ubylo z loňských 2546 kusů na 624.

Vedle padělků zadržela centrální banka za tři čtvrtletí 2429 napodobenin, za stejné období loni to bylo 1453. Napodobeniny jsou většinou na rozdíl od padělků vyrobeny za jiným účelem než udáním do oběhu. Jde například o filmové rekvizity, učební pomůcky nebo reklamní předměty.

Oproti loňsku se počet padělaných a pozměněných bankovek zdvojnásobil

Za celý loňský rok bylo v Česku zadrženo 6853 kusů padělaných a pozměněných bankovek a mincí všech měn, což představovalo meziroční nárůst téměř o polovinu. Více než polovinu z toho tvořily české bankovky a mince, nejčastěji padělaná byla opět tisícikoruna. Čtvrtletí statistika ČNB přesné hodnoty padělaných bankovek a mincí neobsahuje.

V České republice byly ke konci loňského roku v oběhu téměř dvě miliardy bankovek a mincí, což je ve srovnání s předchozím rokem nárůst o zhruba 30 milionů. Hodnota peněz v oběhu naopak klesla z předloňských 398 miliard korun na 386 miliard korun na konci roku 2009. Z bankovek je nejvíce tisícikorun, následují bankovky v hodnotě 2000 korun. U mincí kralují peněžnímu oběhu koruny.