Dvě třetiny Čechů se těší na důchod, a to hned z několika důvodů, říká psycholog, profesor Josef Švancara. Mají novou perspektivu a životní program i výhled do budoucna, jsou otevřeni dalšímu vzdělávání a zajímají se o vše kolem sebe. Pokud se člověk duševně připraví na tento velký životní obrat, přechod bude snazší.

Čtěte také: Důchody se budou každoročně zvyšovat možná víc než nyní

„Odchod do důchodu není lehký. Každý ví, že jednou tato chvíle nastane. Někdo ji zvládne bez problémů, jinému dá taková změna zabrat. Doporučuji připravovat se ekonomicky a zdravotně minimálně pět let před nástupem do důchodu a zároveň si také vytvářet představu o tom, jak skutečně důchod trávit," vysvětluje teplický psychiatr Jan Mattioli.

než odejdete do důchoduZdroj: Deník

FINANČNÍ ZABEZPEČENÍ

Štěstí přeje připraveným. Nedávný výzkum agentury STEM/MARK ukázal, že více než 88 procent obyvatel České republiky si zajišťuje finanční prostředky na aktivní důchodový život už v produktivním věku. Podle průzkumu Expobank CZ téměř polovina pracujících lidí starších 55 let ušetří dva až pět tisíc korun měsíčně.

Tři až pět let před důchodem si tito lidé shromažďují potřebné informace a upravuje bytové podmínky i životní styl tak, aby později zvládli zvýšené výdaje na zdravotní péči a aktivní využití volného času.

A CO ŽIVOTNÍ STYL?

Fyzické stárnutí sice nikdo neovlivní, ale kvalitu života máme ve vlastních rukách. Někteří lidé stárnou v tomto smyslu pomaleji a později, jiní naopak rychleji a dříve, protože úbytek sil berou automaticky.

Pokud chcete patřit k prv- ní skupině, nezapomínejte na prevenci. Nejde jen o sní- ženou pohyblivost, ale také o smyslové vnímání, jak známo, především o problémy se sluchem a zrakem. „Slabší zrak je projevem přirozeného stárnutí, může se objevit již po čtyřicátém roce věku. Pak se již pacient neobejde buď bez brýlí na blízko, tedy na čtení, anebo spolu s nimi navíc ještě bez brýlí na dálku. Tuto situaci však lze vyřešit zákrokem, při němž se původní lidská čočka vymění za umělou. Navíc tento zákrok funguje jako prevence šedého zákalu," říká k tématu lékařka Šárka Skorkovská z brněnské oční kliniky NeoVize.

ZMĚNA STARÝCH NÁVYKŮ

Etapa mezi 45. a 65. rokem života je obdobím, kdy člověk hodnotí dosavadní život a v souvislosti s tím mění i staré návyky. Práce v zahrádce, plavání, turistika nebo cyklistika rozhodně nikomu neuškodí. To nejlepší, co může pro sebe udělat každý už teď, jsou procházky do přírody bez ohledu na roční období.

Skvělou příležitostí, jak nezakrnět, je používat moderní technologie a nejde jen o mobil v běžném životě. Velikým plusem může být například zájmové studium na univerzitě třetího věku nebo prostřednictvím jiných vzdělávacích programů. Člověk získává přehled, procvičuje si paměť, obohacuje se o nové poznatky. Jak říkal už římský řečník Cicero, studium mládež vzdělává a starce těší!

Podporujte dobré vztahy v rodině i mimo ni. Vyhnete se tak pocitům neužitečnosti a snáze se vyrovnáte se změnou sociální role: „Pokud v rodině pěstujete dobré vztahy mezi generacemi a žijete s partnerem, s nímž máte stejné zájmy, je to samozřejmě výhoda," říká psycholog Jan Mattioli.

Tedy vše dobré do nové životní etapy, týká-li se vás toto téma bezprostředně.

Čtěte také:

Španěl vybíral důchod za mrtvou babičku, získal přes pět milionů korun
Důchod si užíváme plnými doušky, jsme spokojení