Česká republika se také umístila na třetím místě v hodnocení zemí podle počtu nově vzniklých pracovních míst při přepočtu na obyvatele. Lepší poměr nových pracovních míst na hlavu měly v daném roce jen Makedonie a Spojené arabské emiráty. V roce 2013 bylo Česko třinácté.

„Východoevropské země obecně přitáhly méně zahraničních investic s výjimkou České republiky, která po několika slabých letech zaznamenala nárůst počtu investičních projektů i vytvořených pracovních míst," uvádí zpráva IBM.

Vůbec nejvíc nových pracovních míst vzniklo v USA, Číně a Indii. Rusko z první dvacítky vypadlo. Polsko se umístilo na 15. místě a Maďarsko je sedmnácté. Celosvětově vzrostl počet nově vytvořených pracovních míst díky zahraničním investicím o šest procent. „Investiční aktivita na celosvětové úrovni se v roce 2014 vrátila k růstu," uvedla firma.

Žebříček zemí, ve kterých přibylo nejvíce pracovních míst s vysokou přidanou hodnotou, vede Irsko, za ním jsou Švýcarsko a Švédsko.

Příliv přímých zahraničních investic do České republiky loni podle údajů české národní banky zveřejněných na jaře stoupl meziročně o více než 70 procent na 122,6 miliardy korun. Největší podíl na celkovém objemu investovaných peněz mělo Německo s 81 miliarda­mi korun.

Nejvíce zahraničních investic směřovalo do nemovitostí a služeb pro podniky, téměř 64 miliard korun. Následoval peněžní a pojišťovací sektor s více než 37 miliardami ko­run.

V případě České republiky se velmi často uvádí jako motiv pro investice relativně levná a kvalifikovaná pracovní síla, stabilní ekonomické a politické prostředí, výhodná geografická poloha a možnost proniknout současně na domácí i evropský trh.