Podle statistik Českých aerolinií se v letošním prvním čtvrtletí počet cestujících směřujících do tohoto regionu snížil jen nepatrně o zhruba jedno procento. Přestože novější čísla ze druhého kvartálu k dispozici zatím nejsou, už nyní je podle počtu rezervací jasné, že ve druhém čtvrtletí se oslabení zájmu projeví, dodal Šabík.

Ten předpokládá, že hlavním důvodem, proč mezi Českem regionem východní Evropy létá méně lidí, je oslabení rublu a s ním spojené zvýšení nákladů na zahraniční dovolenou ruských turistů v Česku. Ochlazení zájmu těchto lidí o létání se podle Šabíka projevil během svátečních dnů začátkem května, které jsou pro Rusy velmi významné a které mnohdy využívají k cestám do zahraničí.

Linky směřující do Ruska a okolních zemí jsou pro tuzemského národního dopravce velice významné. ČSA na nich využívají exkluzivního postavení spojeného s omezeným počtem dopravců vlastnících licence na letecká spojení a nepotýkají se tak na nich s takovou konkurencí, jako na letech do EU. Celkem ČSA létají do devíti destinací v Rusku a na Ukrajině. V březnu dopravce oznámil zrušení linky do ukrajinské Oděsy. Ta se nachází v blízkosti poloostrova Krym, který se po referendu v polovině měsíce připojil k Ruské federaci.