ČSOB je, pokud jde o zvyšování finanční gramotnosti občanů a poskytování podpory těm, kteří se dostali do nelehké finanční situace, velmi aktivní. Již několik let se podílí na několika iniciativách, které řeší finanční gramotnost.

Bezplatná poradna

Od roku 2008 podporuje projekt dluhového poradenství Asociace občanských poraden (www.obcanskeporadny.cz). Lidé mohou v poradnách AOP, které lze najít ve všech regionech České republiky, bezplatně konzultovat cokoli, co je z oblasti financí zajímá, nebo otevřeně řešit problémy, kterým čelí. Od téhož roku navíc spolu s dalšími významnými společnostmi českého finančního sektoru přispívá na činnost Poradny při finanční tísni (www.financnitisen.cz). Její experti radí občanům ohledně odpovědného zadlužování a pomáhají jim řešit problémy v případě předlužení.

Od června 2014 jsou navíc na pobočkách ČSOB a v každém Era finančním centru klientským pracovníkům k dispozici vizitky s kontakty na obě zmiňované organizace. Kdokoli z klientů banky nebo z jejich okolí tak v případě zájmu může bezplatně využít dluhové poradenství, které podporuje.

Podpora téměř šest milionů

V řeči čísel to znamená, že „v roce 2014 poskytneme na vzdělávací projekty, včetně těch orientovaných na zvyšování finanční gramotnosti a profesionalizaci neziskových organizací, celkem 5,9 milionu korun. Částka je určena jak na podporu odborného poradenství, tak na grantové projekty zvyšující finanční gramotnost interaktivní formou. Na ty se také zaměřil již pátý ročník Nadačního programu vzdělání," upřesňuje Lenka Janoušková, specialistka společenské odpovědnosti ČSOB.

Téma finanční gramotnosti není cizí ani zaměstnancům banky – někteří z nich se zapojují do hodnocení projektů v grantovém řízení, jiní zase přímo v praxi finanční gramotnost učí nebo přednášejí.