Ve dvou fázích by firma letos chtěla vybudovat solární elektrárny se špičkovým výkonem mezi 14 a 15 MWp (megawattpeak). ČTK to řekl projektový manažer firmy Tomáš Budař. Elektřinu bude firma využívat zejména pro svou potřebu, přebytky pak bude dodávat do regionálních distribučních sítí.

První fáze by měla být hotova do 1. června. V ní budou solární panely umístěny na střechy objektu v brownfieldu bývalého areálu Škrobáren v Brně, na halách v průmyslové zóně CTPark Brno na Černovické terase, v CTParku ve Šlapanicích u Brna a v Jihlavě. V této fázi budou mít panely mezi čtyři až pěti megawatty špičkového výkonu.

Ve druhém pololetí pak ve druhé fázi projektu firma instaluje solární panely ve svých objektech v Ostravě, Pohořelicích na Brněnsku a opět v Brně. Tato fáze obnáší špičkový výkon 10 MWp. "Celkový plán je koncem tohoto roku vyrábět 15 megawattů energie z obnovitelných zdrojů," uvedl Budař. Firma počítá s investici asi 2,3 milionu eur za jeden megawatt špičkového výkonu.

CTP Invest s projektem začal již před dvěma lety, dosud spustil solární panely na objektech CTParku v Humpolci. Cílem je mimo jiné přispět k naplnění Kjótského protokolu o snížení škodlivých skleníkových plynů v ovzduší. "Dále se domníváme, že právě prázdné a jinak nevyužitelné plochy střech jsou ideálním místem na instalaci obnovitelných zdrojů energie," uvedl Budař.

Původní plán firmy počítal s vybudováním panelů o celkovém instalovaném výkonu až 60 megawattů. Do výstavby chtěla firma investovat až 200 milionů eur (asi pět miliard korun). V průběhu dvou let ale své plány snížila.

Za snížením celkové investice je ale podle Budaře to, že během posledních dvou let cena zařízení pro fotovoltaiku výrazně klesla. Vliv na nižší výkon a investici nemá ani chystané snížení výkupních cen a omezení současného boomu solárních elektráren v ČR ze strany Energetického regulačního úřadu. Důvodem jsou podle Budaře omezení ze strany správce přenosové soustavy ČEPS a provozovatelů regionálních sítí ČEZ a E.ON. "Ne všude nám povolili pustit energii do regionálních sítí," podotkl.