„Kampaň začala 15. září a očekáváme, že potrvá okolo 114 dní, měla by skončit kolem 7. ledna. Jsme tedy v jedné třetině. Dá se říct, že jsme zpracovali přibližně 30 procent řepy," hlásí mluvčí společnosti Tereos TTD, která vlastní dobrovický cukrovar a lihovar, Jakub Hradiský.

Do největšího českého cukrovaru nyní denně míří 14 300 tun řepy, což je o 1500 tun více než v loňském roce. Jak si představit toto ohromné množství? Například jako více než 1300 autobusů mladoboleslavského Dopravního podniku.

Výrazné navýšení denní zpracovatelské kapacity je třeba vnímat v kontextu loňské sezóny, kterou negativně ovlivnila exploze a následný požár v lihovaru. K té došlo v září, těsně před rozběhnutím kampaně. V důsledku výpadku lihovaru bylo tehdy nutné snížit i množství cukrové řepy denně přivážené do průmyslového areálu.

Průměrný výnos hotového cukru z hektaru pole osetého cukrovkou činí zatím 72 tun. Cukrovarníci však očekávají, že průměrný výnos ještě rozhodně poroste a že by mohl překonat i hranici 80 tun. V dobrovickém cukrovaru je aktuální cukernatost řepy 18,5 procenta. Protože řepa je na řadě míst ještě v zemi a stále roste, výsledná cukernatost podle očekávání však mírně klesne. I tak to vypadá na úspěšnou sezónu
Tereos má v České republice ještě jeden velký cukrovar v Českém Meziříčí. Jeho denní zpracovatelská kapacita je sice nižší – činí 7500 tun řepy – cukernatost tu však dosahuje rekordních 20 procent.

„Letošní rok byl pro cukrovku vegetačně velmi dobrý," hodnotí Josef Světlík z vedení meziříčského cukrovaru. K vysoké cukernatosti pomohlo zejména na východě Čech i teplé září.

Obyvatelé Dobrovice tradičně očekávají, jak se bude společnosti dařit snižovat vliv průmyslového areálu na město. Netřeba připomínat, že mnohým dlouhodobě vadí zápach, který se z areálu line. Největší zbraní proti němu je nedávno instalovaná čistírna lihovarnických výpalků, jejíž uvedení do provozu však v prvních dvou sezónách nepřinášelo kýžený efekt. Vedení společnosti to komentovalo potřebou vyladit provoz. Povedlo se to letos?

„Čistírna výpalků ve svém třetím roce provozu podává výrazně lepší výkony než v předchozích letech. Momentálně produkuje 32 tisíc metrů krychlových bioplynu. Během několika dnů očekáváme dosažení denní výroby 40 tisíc metrů krychlových," dodává Hradiský.

Zachycený bioplyn se přímo v areálu mění na energii, zlevňuje tak provoz cukrovaru i lihovaru a zároveň neuniká do ovzduší ve zdaleka takové míře jako v minulosti.