„Hlavním úkolem CzechInvestu vždy bylo získávat pro Českou republiku zajímavé investiční projekty, které podpoří naši ekonomiku a přinesou nová pracovní místa. To se nám, myslím, daří velmi dobře. Navíc, investoři, kteří k nám přišli, neodcházejí, ale naopak své investice dále rozvíjejí, včetně budování nových technologických a inovačních kapacit,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

„Oceňuji také velké nasazení a tah na branku pracovníků CzechInvestu, o kterém jsem měl možnost se osobně mnohokrát přesvědčit,“ dodává.

Starosta Londýna Sadiq Khan.
Vypište nové referendum o brexitu, žádá starosta Londýna

U příležitosti výročí uspořádal CzechInvest v úterý 26. září 2017 v Míčovně Pražského hradu setkání pro nejvýznamnější investory a další partnery. Pozvání přijal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček i zakladatel agentury Josef Lébl, který v CzechInvestu dodnes působí.

CzechInvest za 25 let dojednal 1772 investičních záměrů za 981 mld. Kč.
Přispěl k vytvoření 278 711 nových pracovních míst, z toho zhruba 25 % ve strukturálně postižených regionech. 
Ve vedení agentury se vystřídalo 13 generálních ředitelů.

 „Na rozdíl od doby, kdy Česko bojovalo s vysokou nezaměstnaností a úkolem CzechInvestu bylo přinášet nová pracovní místa, se nyní orientujeme na investice s vyšší přidanou hodnotou. Ty povedou k dalšímu růstu ekonomiky a Čechům přinesou dobře ohodnocenou práci. Poměr těchto investic se nám za uplynulé tři roky podařilo zvednout z 11 na 25 procent,“ říká Karel Kučera, třetí nejdéle sloužící generální ředitel agentury CzechInvest.

Šéfka strany Alternativa pro Německo (AfD) Frauke Petryová
Jak slíbila, tak udělala. Předsedkyně Petryová odchází kvůli neshodám z AfD

Do Česka CzechInvest za 25 let přivedl investory z více než 30 zemí světa, od USA přes Izrael, Jihoafrickou republiku, Spojené arabské emiráty, až po asijské země – Singapur, Koreu, Japonsko a Čínu, o evropských zemích ani nemluvě. Žebříčku zahraničních investorů kraluje Německo následované Japonskem, USA a Koreou. Čína, která začala být v Česku aktivní teprve před několika málo lety, je na 20. místě.


Největší investiční akcí dojednanou agenturou je výstavba korejské automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech za 34,4 miliardy korun v Nošovicích oznámená v roce 2006. Další v pořadí je japonsko-francouzská spolupráce Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech v Kolíně za 23,5 miliardy korun dojednaná v roce 2002. Trojici největších investičních akcí uzavírá další korejská firma, Nexen Tire Corporation Czech s.r.o., která svůj záměr na výstavbu závodu na výrobu pneumatik za 22,8 miliardy korun oznámila v roce 2014.

Více informací, včetně výše investic v jednotlivých zemích, najdete ZDE.

Zákon roku, ilustrační foto
Nového zákona o veřejném registru se bojí poctiví podnikatelé, tvrdí expert

Významnými investicemi s vyšší přidanou hodnotou, které CzechInvest v poslední době dojednal, jsou například výzkumné a designové centrum firmy Foxconn, centrum vývoje, testování a výroby nového turbovrtulového motoru společnosti GE Aviation či technologické centrum firmy Robert Bosch.

Česká agentura pro zahraniční investice CzechInvest, příspěvková organizace Ministerstva průmyslu a obchodu, byla založena 1. listopadu 1992. Jejím ustanovením a řízením byl pověřen Josef Lébl, který působil již v předchůdkyni agentury – Federální agentuře pro zahraniční investice (FAZI). Se vstupem země do EU se aktivity CzechInvestu rozšířily o podporu malého a středního podnikání ze Strukturálních fondů EU, sloučila se s Agenturou pro rozvoj podnikání ARP a Agenturou pro rozvoj průmyslu CzechIndustry, a 2. ledna 2004 vznikla Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest. Evropské fondy CzechInvest v roce 2016 předal do rukou sesterské Agentury pro podnikání a inovace, aby se nadále mohl soustředit na svůj hlavní úkol – podporu investic a kultivaci českého investičního a podnikatelského prostředí.

Herečka Květa Fialová
Pohřby neměla ráda. U mě stačí svíčka a šampaňské, říkávala Květa Fialová