Ta tvrdí, že miliardy z peněz českých daňových poplatníků, které prostřednictvím agentury investuje stát, nepřinášejí prospěch veřejnosti, ale především soukromým investorům. Podle EPS vytváří agentura bez ohledu na skutečné zájmy státu zahraničním investorům nadstandardní podmínky, mnohdy na úkor práv veřejnosti. Jako příklad uvádí velké nadnárodní společnosti Nemak v Havrani, automobilku TPCA v Kolíně, nebo automobilku Hyundai v Nošovicích.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které agenturu zřizuje, včera její kritiku neodmítlo. „Ministr Říman opakovaně řekl, že by bylo ideální tuto agenturu zrušit, ale pro tento krok patrně nenajde politickou podporu,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský.

Obrovská koncentrace vlivu a peněz v CzechInvestu podle právníků EPS může ovlivnit i fungování demokratických institucí v Česku. „Soukromý sektor tímto způsobem ovlivňuje činnost veřejné správy na celostátní úrovni a zvyšuje rizika střetu zájmů a korupce,“ uvedl Franc. „Investoři do ČR nepřicházejí,
aby porušovali zákony,“ řekla Lucie Králová z agentury CzechInvest.