Podezřelé daňové výdaje v poslední chvíli jsou tou nejlepší pozvánkou, jak si při finanční kontrole zajistit hlubší pozornost. Riziko odhalení a pokut se v listopadu a prosinci zvyšuje dvojnásobně. Je přitom třeba rozlišovat, které postupy jsou ještě v legální rovině a které jsou už takzvaně přes čáru. Nevysvětlitelné nákupy čtyř notebooků v tříčlenné firmě, služební cesty s rodinou nebo lednice v neexistující kuchyňce jsou jen zlomkem podnikatelské kreativity.

Podezřelé kroky

Činit kroky vedoucí k daňové optimalizaci koncem roku je nešťastné. Běžný postup kontroly ze strany finančního úřadu je stále stejný. Úředníci vezmou do ruky jako první faktury z ledna, u nichž zjišťují, zda se nejedná o zapomenuté účetní doklady z minulého roku. Pak následují faktury z listopadu a prosince, které zavánějí urputným snižováním základu daně. Pokud existuje sporný náklad, o kterém podnikatel nechce diskutovat, je rozumné nezařazovat ho do účetnictví v posledním kvartálu.

Základní pravidlo při účtování zdanitelných nákladů zní: podnikatel musí být schopen zdůvodnit jejich stoprocentní využití pro podnikání. Nákup tří notebooků ve firmě s pěti zaměstnanci je v pořádku, opačný poměr pěti notebooků pro tři zaměstnance je již nutné odůvodnit. I zdánlivě nelogická situace však může mít srozumitelné vysvětlení a úřad důvody uzná. Například když podnikatel prokáže, že počítače nakupoval v předvánočních slevách pro pracovníky nastupující od ledna.

Stejně je třeba přistupovat k účtování kancelářského vybavení nebo zařízení firmy. Pokud podnikatel na náklady společnosti pořídí lednici, kterou má doma, a ne v kanceláři, nikdo mu neuvěří, že ji stoprocentně využívá k pracovním účelům.

Podle zkušeností odborníků z TaxVision je u živnostníků a menších firem velmi častá snaha odečíst ze základu daně nákup společenského oděvu.

Oděvy a obleky

Přestože obleky a kostýmky nosí převážně během pracovního dne, je nepravděpodobné a nemohou prokázat, že toto oblečení nepoužili i při soukromých akcích

Pracovní oděv musí podle zákona obsahovat firemní logo, takže pokud je na kapse obleku vyšitý emblém společnosti, je jasné, že se jedná o pracovní oděv. Náklad si tedy může odečíst v plné výši.

Dalším oblíbeným omylem podnikatelů je skrývání rodinné dovolené pod rouškou služebních cest. Pokud už někdo skutečně jede na služební cestu a bere s sebou rodinu, účty má striktně oddělovat.

Vánoční bonusy

Oblíbené vánoční bonusy spadají do nedaňových nákladů a mohou být výhodnější než běžná výplata mezd. Navíc jsou tyto příspěvky snadno použitelné i pro rodinné příslušníky, jelikož se vztahují na všechny zaměstnance, tedy například i na ty, kteří pracují na dohodu o provedení práce.

Majitel společnosti s ručením omezeným může zaměstnat na dohodu o provedení práce i manželku nebo dceru či syna a poskytnout jim příspěvek na dovolenou ve výši do dvaceti tisíc korun, což je výrazně levnější varianta než výplata mezd. V případě, že finanční úřad neuzná podnikateli daňový náklad, výše jeho daňové povinnosti bude zpětně dopočtena. K tomu zaplatí ještě úroky z prodlení a penále za zjištění nedostatku v rámci daňové kontroly. Penále činí dvacet procent z doměřené částky. I když je podnikatel ve ztrátě, dostane penále ve výši jednoho procenta z doměřeného rozdílu na daňové ztrátě.

Samotná daňová kontrola je pro podnikatele nepříjemná především kvůli ztrátě času. Úředníci nemohou rozumět každému podnikání a ani nerozumí, takže celý proces podnikatele velmi zdržuje.

Když se kontrola přece jen ohlásí, nejlepší je obrátit se na daňového poradce. Kontrolovaný totiž málokdy ví, co má říkat, a ještě méně ví, co chce úředník slyšet, takže kontrola se pak nepříjemně protahuje a těžko se dosahuje rozumného závěru.. Naopak kontrolor zaslechne i něco navíc, což bývá dalším podnětem ke zkoumání.

BLANKA ŠTARMANOVÁ
Autorka je daňovou poradkyní ve společnosti TaxVision.