Navzdory předpokladům, že poptávka po nových autech po dvouletém růstu a v důsledku odchodu země z Evropské unie klesne, rekord byl zaznamenán i za celé letošní první čtvrtletí. Počet registrací osobních aut v tomto období meziročně vzrostl o 6,2 procenta na 820 016.

Rychle koupit nové auto, než začnou platit vyšší daně

Někteří zákazníci se chtěli vyhnout vyšší dani pro automobily s většími emisemi, která platí od 1. dubna. V příštích měsících tak svaz očekává zpomalení prodeje. Ředitel SMMT Mike Hawes poznamenal, že to platí zejména pro duben, pak se poptávka zřejmě zmírní pouze nepatrně, neboť politickou nejistotu by měly kompenzovat zajímavé nabídky.

Podle dosavadního systému britští motoristé při nákupu nového auta platili zanedbatelnou silniční daň. Nyní zaplatí v prvním roce 140 až 300 liber. Pro další roky platí jednotná silniční daň 140 liber. U automobilů na alternativní paliva se uplatňují výrazně nižší sazby.

Poptávka po nízkoemisních automobilech na alternativní paliva v březnu stoupla o 31 procent, prodej aut s benzinovým motorem pak vzrostl o 13,2 procenta.

McLaren 675LT Spider.
Apple prý jedná o koupi britského McLarenu. Možná kvůli vývoji vlastního auta