Český statistický úřad (ČSÚ) pravidelně sleduje výši průměrné měsíční mzdy a také ceny základních potravin, oblečení a obuvi, ale také elektroniky, jízdného, vstupenek do divadla nebo uhlí a benzinu.

Na jeho internetových stránkách je k dispozici porovnávací graf. Obsahuje data o tom, jak se vyvíjel průměrný plat a ceny jednotlivých komodit, a hlavně ukazuje, kolik pečiva, čokolády nebo pánských košil si průměrný Čech mohl koupit z jednoho měsíčního platu od roku 1960 až do současnosti.

Více masa a oděvů, méně uhlí a dopisů

Graf porovnává průměrný měsíční plat vždy s cenou jedné komodity. Je tak možné sledovat, čeho si průměrný Čech může dopřát víc než před rokem 1989 a čeho méně. Lépe je na tom především s potravinami, oblečením a elektronikou, hůře naopak se vstupenkami do kina, uhlím nebo známkami na dopisy.

Data zobrazená v grafu si lze zobrazit i jako tabulku. V ní vynikne někdy i více než dvojnásobné zdražení na počátku 90. let (například u jízdného na městskou hromadnou dopravu), ale také to, jak rychle v té samé době rostla průměrná měsíční mzda.

Stačí zadat výši svého platu

Aby ale graf nebyl jen výčtem průměrných čísel, můžete si do něj zadat vlastní údaje. Když do grafu vepíšete výši svých měsíčních platů v jednotlivých letech, uvidíte, jak se měnily vaše nákupní možnosti. Uvidíte také, jak jste na tom byli v porovnání s průměrným českým občanem. Pokud si svůj plat v některých letech nepamatujete, nic se neděje, stačí vyplnit ty roky, u nichž své údaje znáte, graf si poradí i s tím.

ČSÚ ke grafu dodává, že jde samozřejmě jen o statistiku, a ta může být někdy zavádějící. Ceny jsou sledovány na určitém „reprezentativním vzorku“ prodejen různých typů a v různých oblastech České republiky.

V případě průměrné měsíční mzdy se nejedná o čistou mzdu, která se objeví na výplatní pásce, ale o mzdu hrubou, včetně daní a pojištění, ale i nejrůznějších odměn a prémií, které se vyplácejí například před koncem roku. Právě proto ČSÚ nabízí možnost zadat si do grafu vlastní mzdu, a sledovat tak přesný vývoj toho, co si za takovou mzdu bylo možné koupit v jednotlivých letech.

Zdenka Burešová