Zástupce Davaye přišel s návrhem na reorganizaci firmy a na žalobu obchodního řetězce Tesco. Kvůli němu se totiž Davay dostal do problémů. „Věřitelé se ale na valné hromadě dohodli na tom, že bude lepší, když vyhlásí konkurz.

Strach ze soudu

Kdyby přitom přistoupili na reorganizaci a žalobu Tesca, vrátilo by se jim mnohem víc peněz,“ řekl advokát firmy Davay Michael Buchlovský. Podle Buchlovského se věřitelé k jeho návrhu nepřiklonili proto, že se nechtějí soudit s Tescem. „Často jsou to totiž společnosti, které s tímto obchodem spolupracují. Mají proto strach, proti němu bojovat,“ podotkl Buchlovský.

S tím, že by žaloba na Tesco u soudu patrně uspěla, přitom souhlasil i insolvenční správce Ivan Rott. „Návrh dlužníka dával věřitelům šanci na to, aby dostali zpět víc peněz,“ řekl Rott.

Snížení částky o čtvrtinu

Toho překvapilo, že přestože se dluhy Davaye pohybovali kolem čtyřiceti milionů korun, někteří velcí věřitelé se o své peníze nepřihlásili. „S nárokem na zaplacení škody nepřišli třeba firmy Sony či Hollywood entertainment. Částka, kterou musí Davay zaplatit, se tak snížila asi o čtvrtinu,“ uvedl Rott.

Firma Davay byla v insolvenci od letošního října. Návrh na insolvenčí řízení podala sama, dostala se totiž do velkých dluhů. Podle zástupců společnosti firmu do platební neschopnosti dostal přístup Tesca. To bylo největším odběratelem firmy Davay, která byla na Tescu závislá. Obchod však začal před třemi lety nutit Davay k tomu, aby neprodané zboží odkoupil zpět. Kvůli tomu se společnost loni na podzim dostala do platební neschopnosti a nyní ji čeká konkurz.