Špatnou zkušenost s poplatkovou politikou nizozemského Degira udělal malý investor z Prahy, jehož jméno redakce serveru Denik.cz zná. Rozhodl se koupit akcie nevelké těžařské firmy na kanadské burze TSX Venture Exchange, která se orientuje na začínající společnosti. Jejich akcie jsou proto často velmi levné a investiční riziko vysoké.

Investor podle svých slov koupil za 24 tisíc korun celkem 50 tisíc akcií těžaře. „Pak jsem ale nevěřícně koukal na můj účet na Degiru, z něhož zmizelo skoro o deset tisíc korun víc, než byla hodnota toho obchodu," vysvětlil.

Za nákup akcií v hodnotě něco málo přes 24 tisíc si totiž Degiro strhlo bez tří stovek 10 tisíc korun, tedy kolem 41 procent ceny investice. „Chlubení se neuvěřitelně nízkými poplatky mi v tomto kontextu zní jako hodně špatný vtip," dodal pražský investor. Těchto akcií se navíc také bude chtít někdy zbavit, takže celá „legrace" ho zřejmě vyjde na zhruba 20 tisíc.

Čtěte také: Češi obchodují u makléřů více se zahraničními akciemi než českými

A jak je to možné? Investor si pořádně neprostudoval ceník poplatků, který má Degiro na svém webu. Z něj vyplývá, že poplatek za Kanadu je dvě eura plus jeden kanadský cent za akcii. Při tak vysokém počtu akcií to v součtu dělá 500 kanadských dolarů, v přepočtu výše zmíněných skoro deset tisícovek.

„Bohužel jsem automaticky počítal s nějakou obvyklou cenou v řádu stokorun za jeden obchod, proto jsem si ceník neprošel. Zároveň jsem uvěřil jejich sloganu o nízkých cenách," řekl investor. Cenová politika Degira ho udivila i proto, že velmi laciné akcie nejsou na vedlejším trhu TSX Venture žádnou výjimkou. „Příště už budu chytřejší," dodal.

Degiro připustilo, že se jedná o velmi nešťastný případ, hájí se nicméně tím, že znalost poplatků je základní věc před zahájením investování. „Důležitou součástí všech transakcí jsou zahrnuté poplatky. Přehled našich poplatků je velmi snadno k nalezení na našich webových stránkách, jelikož jsme na náš ceník velmi hrdí," uvedl zástupce Degira Tomáš Arlt.

Přečtěte si: Objemy obchodů s akciemi v Praze nepatrně stouply na 168 miliard korun

Poplatek dvě eura plus cent za akcii je podle něj pro burzu v Kanadě velmi konkurenceschopný. Může se ale prodražit při nákupu nebo prodeji 25 procent průměrného denního objemu, přičemž provedený obchod s 50 tisíci kusy akcií je považován za objemný. „I my odvádíme poplatek v závislosti na počtu akcií," doplnil Arlt.

Podobně špatné zkušenosti s Degirem popsal klient s přezdívkou s.investor v závěru prosince na diskuzním fóru serveru Financnik.cz: „Velmi špatný broker. Sice píše o malých poplatcích, ale při nákupu některých akcií v USA udělá klidně okamžitý rozdíl mezi prodejní a kupní cenou 30 %," uvedl. Podle něj za těchto podmínek nemá vůbec smysl obchodovat.