Co to znamená? Podnikatelů i živnostníků se změny dotknou nejvíce a někdy bohužel i nejbolestivěji. Příkladem mohou být změny v promlčecích lhůtách a dopad na vymáhání pohledávek. Mění se totiž období, kdy může soukromá osoba nebo podnikatel vymáhat peníze, které mu náležejí. V souvislosti s lhůtou, v níž může věřitel uplatňovat nároky na splacení pohledávky, se vyskytují dva odborné termíny promlčení a prekluze.

Rozdíly v pojmech

Promlčení definuje nový občanský zákoník jako období, po které lze u soudu uplatňovat nárok a docílit jeho vykonatelnosti. Přeloženo do běžné řeči jedná se o dobu, během níž je nutné bránit si svá práva. Samozřejmě, věřitel může dlužníka žalovat i po uplynutí této doby, ten však s největší pravděpodobností vznese námitku týkající se promlčení. Věřiteli pak zbudou jen oči pro pláč, neboť soud vzneseným nárokům nevyhoví. Vzkaz pro podnikatele je tedy jasný: pokud evidujete nesplacenou pohledávku, začněte se situací zabývat co nejdříve.

V případě promlčení je právo pouze nevymahatelné. To znamená, že i když uplyne promlčecí lhůta, dlužník může pohledávku zaplatit. I takové zázraky se dnes mohou stát. V případě prekluze naopak právo zaniká zcela. Pokud tedy dlužník plní, může být přijetí platby nebo náhrady vnímáno jako bezdůvodné obohacení.

Prekluze není tak častá jako promlčení. Nejčastěji se s ní setkáváme u odpovědnosti za vady výrobku.

Před změnou zákoníku si mohli podnikatelé nárokovat pohledávky po dobu čtyř let, nyní se tato doba zkrátila na tři roky. Přestože se promlčecí lhůta vztahuje pouze na nároky vzniklé po prvním lednu 2014, je třeba se mít na pozoru. Rozhodně nic neodkládejte.

Lhůta se však nezkracovala ve všech případech. Když si někdo objedná službu nebo zboží a zároveň už v tu chvíli ví, že za ně neposkytne protiplnění, promlčí se závazek až za patnáct let. Taková právní úprava bude velkou výzvou pro soudy. Počítat je třeba i s odlišnostmi v jednotlivých speciálních případech: třeba odpovědnost za vadný výrobek (promlčecí lhůta je deset let) či práva majitele zástavy, který plnil za dlužníka (promlčecí lhůta je šestiměsíční). Promlčení přitom není upraveno jen v občanském zákoníku, ale nadále zůstává v platnosti i zvláštní úprava týkající se směnek.

Zákon rozlišuje takzvanou lhůtu subjektivní a objektivní. První vychází z toho, zda dotyčný o skutečnosti ví a začíná běžet ve chvíli, kdy se o ní dozví. Naproti tomu objektivní lhůta plyne nezávisle na tom, zda o dané skutečnosti víme, nebo ne.

Jak postupovat

Slyším čtenáře, jak si říkají: „To je všechno pěkné, ale co mám udělat, aby se můj případ nepromlčel? Jak upozornit dlužníka na jeho povinnosti? Písemně? Doporučeně? Osobně v doprovodu notáře?" Odpověď je jasná, musíte využít soud. V soukromých vztazích je jediným účinným způsobem žaloba. Té by měla předcházet písemná výzva ke splnění povinnosti.

Tříletou promlčecí lhůtu můžete rovněž prodloužit na deset let. Postačí, když dlužník dluh písemně uzná a také to, pokud již byl jeho závazek sepsán ve formě úředního zápisu se svolením k vykonatelnosti. To znamená, že dlužník nejen uznal svůj závazek, ale také se zavázal k jeho plnění.

Nový zákoník klade na všechny subjekty práva nemalé nároky. Jedním z nich je i nově upravená promlčecí lhůta. Ve chvíli, kdy je nová právní úprava v platnosti krátkou dobu, je třeba vše hlídat dvojnásob pečlivě. Základní podmínkou úspěchu je tedy svědomitá dokumentace a pořádek v dokladech.

A nezapomeňte: platí jedině žaloba u soudu. Proto je třeba zavčasu počítat s případným uplatněním nároků, což s sebou přináší i související náklady za právníky. Někdo se toho možná zalekne, ale není třeba panikařit. Předem se informujte o možném řešení.

Pomoc najdete na internetové adrese www.reformajustice.cz/ejustice.

Také s náklady na soud a právníky, na které zpravidla banky nepůjčují, mo- hou pomoci specializované firmy (například www.procesinvest.cz).

Hlavně nenechte své nároky bez povšimnutí. Je nejlepší promlčení znát pouze z doslechu.

tři tisíce paragrafů
- Nový občanský zákoník představuje jednu z největších změn českého právního systému za posledních 20 let. S jistou nadsázkou lze říci, že jde o normu, která upravuje život člověka od narození až po smrt.

- Zákoník má asi tři tisíce paragrafů a je rozdělen do pěti částí. První tvoří předmět úpravy zákona, druhá se zabývá rodinným právem, třetí určuje absolutní majetková práva, čtvrtá majetková práva relativní, pátou částí jsou závěrečná ustanovení.

- Některé z důležitých změn, které zákoník přináší, vám přibližujeme v našem seriálu textů renomovaných autorů.

PETR CHMELÍČEK
Autor je advokátem.