V Česku se zatím k výzvě připojilo více než 4000 lékařů. Kampaň má podle odborů donutit vládu, aby začala brát jejich požadavky vážně. Během 13 týdnů navštíví zástupci odborářů v "retro" sanitce 65 nemocnic v ČR. Chtějí přesvědčovat další lékaře, aby se k výzvě připojili. Pokud lékaři nedosáhnou zvýšení základního platu bez přesčasů na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy, jsou připraveni podat ke konci roku hromadnou výpověď.

Nabídky i z Německa

V takovém případě podle internisty Pavla Vávry z nemocnice v Novém Městě na Moravě po 1. březnu zkolabuje na Vysočině veškerá péče v nemocnicích v menších okresních městech. Někteří z lékařů se podle něj už nyní připravují na odchod do zahraničí, nebo do soukromé sféry. "Jestli se nic nestane, nepřijdu 1. března do práce. Už teď mám několik nabídek z Německa. Do týdne pak navštívím konkrétní zařízení a během tří týdnů nastoupím do zaměstnání. Mohu pracovat i v soukromé sféře," řekl Vávra.

Hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který je sám lékař, prý důvody kolegů a radikální řešení lidsky chápe, obává se však důsledků jejich rozhodnutí. "Kraj Vysočina jako zřizovatel pěti krajských nemocnic v regionu udělá vše proto, aby dostupnost a kvalita lékařské péče zůstala ve všech nemocnicích zachována," vzkázal Běhounek pacientům.

Deset let praxe a dvě atestace za 150 korun na hodinu

Mladý lékař podle Vávry po náročném šestiletém studiu nastupuje za 100 korun hrubého hodinového platu, což je částka odpovídající brigádníkovi ve fastfoodu. "Já mám po deseti letech praxe s dvěma atestacemi v základu na hodinu kolem 150 korun, primář kolem 175 korun," uvedl Vávra. Podle zástupkyně primáře interny v havlíčkobrodské nemocnici Šárky Drinkové je v systému zdravotní péče peněz na zvýšení platů dost, nebylo by proto třeba je brát ze státního rozpočtu.

Neobstojí podle ní názor, že lékaři si berou pacienty jako rukojmí. "Naopak my jsme rukojmími systému, v němž nejsou daná pravidla," uvedla Drinková. Poukázala také na soukromá zdravotnická zařízení specializující se na nejlukrativnější obory, která odčerpávají ze systému značnou část peněz. V České republice je asi 45.000 lékařů, z toho zhruba 16.000 jich pracuje v nemocnicích. Průměrný plat lékaře je zhruba 45.000 až 50.000 korun. Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí letošního roku činila podle Českého statistického úřadu 23.513 korun.