Dohoda by mohla posílit pozici Dellu mezi firemními klienty v době, kdy se jeho šéf Michael Dell snaží přeměnit firmu založenou v roce 1984 na poskytovatele počítačových služeb pro podniky. K podobnému modelu přistoupily i Hewlett-Packard a IBM.

Společnosti dnes ve společném prohlášení uvedly, že akcionáři EMC obdrží za jednu akci zhruba 33,15 dolaru v hotovosti a ve zvláštních akciích, které sledují hodnotu části ekonomického zájmu EMC v softwarové společnosti VMware, kde je většinovým vlastníkem EMC. Celková cena představuje 19procentní prémii k páteční ceně na burze.

„Spojení Dellu a EMC vytváří mocnost v oblasti podnikových řešení," uvedl v prohlášení zakladatel a šéf Dellu Michael Dell. Ten bude generálním ředitelem a předsedou správní rady sloučené společnosti. Ústředí sloučené společnosti bude v Hopkintonu v americkém státě Massachusetts, kde v současnosti sídlí EMC.

Dohodu již schválila správní rada EMC, která hodlá schválení doporučit také akcionářům EMC. Obchod by měl být dokončen ve druhém nebo ve třetím čtvrtletí finančního roku Dellu, který skončí v únoru 2017.

Pokud jde o EMC, akvizice řeší mimo jiné otázku nástupnictví jejího šéfa a předsedu rady Joea Tucciho (68), který se už nějakou dobu připravoval k odchodu. Tucci v obou funkcích zůstane do dokončení dojednaného obchodu.

EMC byla pod tlakem kvůli požadavku investora a akcionáře Elliott Management, který chtěl, aby firma oddělila do samostatného subjektu svoji divizi VMware.

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze jde Dellu o rozšíření nabídky produktů a o další segment trhu. Dell koupí výrobce datových úložišť EMC sleduje možnost čelit klesajícímu trhu osobních počítačů a zaměří se více na zmíněné ukládání a archivaci dat. „Proto asi nepůjde o nějakou redukci českých aktivit, spíše by měla vzrůst orientace na institucionální zákazníky, neboť ti obvykle disponují rozsáhlým množstvím dat – od velkých výrobních firem, přes finanční instituce až například k nemocnicím," podotkl.