1. Stat.us, nebo Twttr

Původně se projekt na mikroblogovací platformu ještě před svým spuštěním jmenoval „Stat.us". Do světa však vyletěl už jako „twttr". Pětipísmenné jméno bylo inspirované tehdy populárním portálem na sdílení fotek Flickr.

2. Březen i červenec

Jack Dorsey, duchovní otec celého projektu a spoluzakladatel firmy Twitter, nosil v hlavě myšlenku na vytvoření sociální sítě s krátkými zprávami údajně několik let. První tweet nicméně publikoval 21. března 2006. Až o čtyři měsíce později (15. července 2006) byla aplikace přístupná i veřejnosti.

3. Síť jen pro někoho

Twitter, resp. twittr, měl původně sloužit pro sdílení krátkých informačních zpráv či statusů mezi členy pracovních skupin ve firmách. Hlavním komunikačním nástrojem byly SMS zprávy. Od té doby jsou jednotlivé příspěvky limitované rozsahem pouhých 140 znaků, ačkoli byly viditelné také na webu.

4. Odeo, Obvious a Twitter

Na začátku byla firma Odeo, která vyvíjela nástroje na sdílení podcastů. Jako bokový projekt Jacka Dorseyho, jednoho ze zaměstnanců, pod ní začal fungovat Twitter. Jack Dorsey a tři další lidé později založili Obvious Corporation a startup Odeo včetně Twitteru odkoupili. Společnost Twitter formálně vznikla až v dubnu 2007.

5. 224 tweetů

V první den vypuštění do světa bylo přes Twitter posláno 224 tweetů. O dva roky a čtyři měsíce později (v listopadu 2008) už sociální síť hlásila překonání hranice jedné miliardy vytvořených příspěvků.

6. Ptáček ve znaku

Twitter odkazuje k ornitologické oblasti nejen svým názvem, kdy anglické „tweet" lze přeložit jako „cvrlikat", ale i ptáčkem v logu společnosti, jenž se jmenuje Larry the Bird, na počest basketbalisty Larryho Birda hrajícího NBA v 80. letech.

7. Pípání na burze

V listopadu 2013 upsal Twitter své akcie na burze. Po prvním dnu obchodování měla sociální síť valuaci 31 miliard dolarů. Kvůli nedostatečným hospodářským výsledkům (stále je ve ztrátě) a pomalému náboru nových uživatelů klesla tržní kapitalizace k současné hodnotě (ve čtvrtek 14. července 2016) asi 12,3 miliardy dolarů. (Ekvivalentní hodnota Facebooku je 334 miliard dolarů.)

Vývoj akcií Twitteru od vstupu na burzu do 14. července 2016Autor: Yahoo Finance

8. Perry na perutích

Nejpopulárnějším účtem na Twitteru je aktuálně profil americké zpěvačky Katy Perry, kterou na síti sleduje více než 90 milionů lidí. To je pro srovnání přibližně o 15 milionů více než počet fanoušků prezidenta USA Baracka Obamy a zároveň téměř dvojnásobek ve srovnání s profilem Twitteru samotného. Z Čechů je nejpopulárnější zřejmě fotbalista Petr Čech s 1,6milionovým týmem.

9. Rekordní tweet

Fotku z předloňského předávání Oscarů už retweetlo více než 3,3 milionu lidí. Patří jí tak suverénně první místo coby nejsdílenějšímu příspěveku vůbec a zároveň se řadí i mezi fotky s největší koncentrací hollywoodských celebrit.

Rekordní tweet moderátorky Ellen DeGeneres z předávání Oscarů 2014Autor: Twitter

10. Twitter dnes

Síť má 310 milionů měsíčně aktivních uživatelů, z toho většina (83 procent) příspěvky sleduje přes mobilní telefon. Firma zaměstnává 3800 lidí v 35 pobočkách po celém světě. V prvním čtvrtletí letošního roku při tržbách 594,5 milionu dolarů vykázala ztrátu 79 milionů dolarů.

Pokud vás zajímají další informace o Twitteru, můžete si v našem archivu přečíst:
→ Jak Twitter změnil žurnalistiku ZDE
→ Jaké falešné profily jsou na síti nejzábavnější ZDE
→ Proč je Twitter poslední dobou v problémech ZDE
→ Jak sociální síť loni vykopla šéfa a povolala zpět zakladatele ZDE

Zdroj: Youtube