VYBERTE SI REGION

Desítka už pivaře netáhne, bodují dvanáctky a speciály

Klatovsko – České pivovary rozšiřují sortiment, lákají zákazníky i pšeničným nebo ovocným pivem.

9.8.2009 3
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

Tak jako na otázku: „Jaké máte víno?“ už číšník zpravidla neodpovídá: „Červené a bílé,“ nabízí už málokterá pivnice, hospoda nebo restaurace pouze jediný druh piva, obligátní „desítku“.

Stále více podníků svým zákazníkům nabízí kromě výčepního piva i ležáky, výjimkou už nejsou ani piva tmavá či polotmavá nebo tzv. speciály (např. třinácti a více stupňové ležáky, pšeničné pivo, porter nebo ovocné pivo).

„Podíl desítky je maximálně jedna čtvrtina, když je horko. Když se ochladí, prodej desítky klesá, v zimě to nebude ani dvacet procent. Nejvíce vytočíme ležáků, tedy jedenáctky a dvanáctky, zhruba deset procent pak tvoří speciály,“ potvrdil majitel klatovské pivnice Petr Pavlas.

Deset kousků už se nedá

„Mezi desítkou a ležákem nejsou v současnosti velké cenové rozdíly. Slabší piva si lidé kupují spíše lahvová, třeba domů nebo na zahradu. Když už jdou lidé do hospody, nevypijí deset piv jako dříve, ale třeba čtyři a samozřejmě si radši dají ležák. Vidíme to například i v Německu nebo Rakousku, kde se výčepní piva už dávno nečepují, v hospodách se točí prakticky jen ležáky a speciály. Čepování výčepních piv byla v podstatě naše specialita kvůli tomu, že byl malý nebo žádný rozdíl mezi cenou piva v hospodě a lahvového v obchodech, takže se slabší piva na žízeň pila běžně i v hospodách,“ vysvětlil Pavlas.

Na tento vývoj reagují i pivovary, které rozšiřují sortiment. „Obecný trend je pít méně piva ale silnějšího. Například malé pivovary od výčepního piva spíše ustupují a snaží se zaujmout spotřebitele speciály. Řada pivovarů také začala po vzoru Belgičanů vyrábět ovocná piva, borůvkové, banánové nebo meruňkové a podobně, čímž se snaží oslovit zejména ženy, začíná se pít i pšeničné pivo. Řada pivovarů také připravuje třeba vánoční nebo velikonoční speciály,“ řekl Deníku majitel železnorudského pivovaru František Strnad.

Dvoubarevné pivo

Díky různé hustotě piv s rozdílnou stupňovitostí lze při čepování provádět s pivem i různá „kouzla“. Lze například natočit pivo, skládající se z několika vrstev. „Dospod dám černou devatenáctku, až klesne pěna, natočím na ní opatrně pěnu světlé jedenáctky. Tím dostaneme dvoubarevné pivo,“ předvedl Deníku natočení dvouvrstvého piva výčepní Aleš Kamen. „Záleží na tom, jaké druhy jsou zrovna načepu. Mým rekordem je pivo z pěti vrstev,“ pochlubil se i fotografií.

Autor: David Kojan

9.8.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Europoslanec Pavel Telička.
AKTUALIZOVÁNO
24 9

Telička se stal místopředsedou Evropského parlamentu

Tesla Model S.
8

Majitel Tesly uvízl v poušti. Auto nestartovalo kvůli ztrátě mobilního signálu

AKTUALIZOVÁNO

Itálii postihla série silných zemětřesení

Řím /FOTOGALERIE/- Střední Itálii dnes postihla série zemětřesení o síle vyšší než pět stupňů. Informovalo o tom seizmologické středisko EMSC a italská média. Otřesy pocítili obyvatelé regionů Abruzzi, Marche a Lazio, které zasáhla série silných zemětřesení už loni. Podle italského premiéra Paola Gentiloniho si zemětřesení zřejmě nevyžádala žádné oběti. První menší škody hlásí například město Amatrice, které ničivé zemětřesení o síle 6,2 stupně postihlo loni v srpnu. Zjišťování následků otřesů komplikuje sníh a mráz.

Poláci o olympiádě v Krkonoších: Velká šance, jakkoli se to může zdát bláznivé

Vášnivé diskuse rozpoutalo prohlášení polských měst Karpacz a Szklarska Poreba uspořádat zimní olympijské hry 2030 v Krkonoších, společně s českými středisky.

Miliardy za bahno. Opravdu lidem pomáhá?

Ani pití, ani lék. Do jaké škatulky patří lázeňské prameny, doposud nikdo v Česku nerozlouskl. Neví se ani, jestli a jak fungují. Pojišťovny přitom posílají na léčbu minerální vodou a rašelinou miliardy. Což se jim nelíbí. „Nejradši bychom výdaje na lázeňství škrtli," přiznal šéf Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich. To by se ale mohlo brzy změnit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies