Pro děti od šesti měsíců do dvou let jsou už vhodné kratší lety po Evropě či do Turecka, děti by ale měly být očkované. Se staršími dětmi není problém vyrazit i do exotičtějších zemí.

"Destinace v exotické cizině je vhodné vybírat tak, aby nebylo malé dítě vystavené riziku nákazy malárií, horečky dengue, horečky chikungunya, žluté nemoci a dalším exotickým infekcím. Je vhodné volit země a oblasti, kde je úroveň zdravotnictví alespoň přibližně porovnatelná s Českou republikou," říká Maďar.

Pro srovnání úrovně zdravotní péče může podle něj sloužit statistika úmrtnosti dětí do jednoho roku věku. Mezi nejčastější zdravotní komplikace, které si děti z dovolených vozí, patří akutní průjmy, kožní problémy a horečnatá onemocnění. "I velice oblíbené destinace jako například Turecko, Egypt nebo Tunisko mohou být rizikové. Egypt je pořád Afrika, takže je třeba se tak chovat. Kromě průjmových onemocnění je rizikem i nákaza žloutenkou typu A," varuje Heimer.

Ilustrační foto.
Čeští senioři milují cestování, utratí ale nejméně ze všech

Nejvyšší rizika nákazy jsou podle Maďara ve střední, západní a východní Africe, dále v Jižní Americe a jižní a jihovýchodní Asii. Obecně rizikovější jsou poznávací než pobytové zájezdy.

Centrum očkování a cestovní medicíny v Ostravě zřizuje firma Avenier, která je jedním z největších distributorů vakcín. Je součástí skupiny Agel, která největším soukromým poskytovatelem zdravotní péče ve střední Evropě. Skupina zaměstnává téměř 11.000 lidí. V České republice provozuje kromě nemocnic polikliniky, síť lékáren, laboratoře, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení.

Zdroj: Youtube