Mezi výrobci měl loni první místo na světovém trhu japonský Canon, který dodal prodejcům 19,7 milionu přístrojů. Proti roku 2005 je to nárůst o 23,3 procenta, a Canon si tak zajistil 18,7 procenta světového trhu.

Druhá byla loni firma Sony s podílem 15,8 procenta trhu. Zvýšila tak podíl na trhu z 15,2 procenta v roce 2005 díky tomu, že vstoupila na trh jednookých digitálních zrcadlovek. Těch se loni ve světě prodalo celkem pět milionů, což je proti roku 2005 nárůst o 39 procent.

Třetí byl americký Eastman Kodak s deseti procenty trhu. Jeho podíl ale klesl z předloňských 14,2 procenta. Čtvrtý byl Olympus s 8,6 procenta. V žebříčku mezi výrobci vynikl jihokorejský Samsung Electronics, který loni vyskočil na pátou příčku, zatímco předloni byl devátý.

"Velkým vítězem byl v minulém roce Samsung, který odsunul Nikon a stal se světově pátým největším prodejcem digitálních fotoaparátů," uvedl analytik IDC Christopher Chute. Samsung zvýšil podíl na 7,8 ze 3,8 procenta díky tomu, že dodávky na trh více než zdvojnásobil. Nikon, druhý největší výrobce profesionálních fotoaparátů po Kodaku, byl šestý se 7,6 procenta trhu.

Canon si drží dominantní postavení v prodeji digitálních jednookých zrcadlovek. Loni měl podíl v této kategorii světového trhu 46,7 procenta; jejich dodávky zvýšil o 30,7 procenta, napsala agentura Reuters.