Nový majitel zámku v Hnojníku na Frýdecko–Místecku – společnost Aaron House z Českého Těšína – se ústy zmocněnce pověřeného k jednáním s veřejností i médii Jaroslava Rodzenáka dušuje, že má v plánu historický objekt zrekonstruovat investicí řádově za desítky milionů korun, nicméně spolumajitel firmy, bývalý českotěšínský zastupitel za ČSSD, dnes důchodce Michal Gorol, penězi zřejmě neoplývá.

Jednak má společnost podle výpisu z Obchodního rejstříku základní jmění pouhých sto tisíc korun, Gorol navíc stále splácí dluhy z neúspěšného podnikání v letech 2000 až 2002. Loni v září dokonce požádal město Český Těšín, kterému dluží desetitisíce korun, o snížení splátek na pětisetkorunu měsíčně. „To však zastupitelé zamítli a nařídili splátky po tisícikoruně měsíčně,“ řekl místostarosta Českého Těšína Stanislaw Folwarczny.

Gorolův spolupracovník Rodzenák tvrdí, že toto je dluh samotného Gorola, a nikoliv firmy Aaron House. Přímo Michala Gorola se včera zastihnout nepodařilo. Podle informací Deníku však svůj dluh vůči městu dosud nevyrovnal.

Přes to všechno má firma Aaron House s historickým objektem velké plány. „V tuto chvíli existují tři studie využití objektu. Podle toho, kolik se podaří sehnat peněz, se majitel budovy rozhodne, kterou variantu zvolí,“ vysvětlil zmocněnec firmy Aaron House Jaroslav Rodzenák.

Dodal, že na nejbližší zimní měsíce má být zámek zakonzervován, park vykosen a do příštího jara by mělo padnout rozhodnutí, co a jak dál. „Ta nejdražší varianta přestavby zámku hovoří zhruba o 80 milionech korun. Prostředky chce majitel získat z evropských fondů a čerpat je postupně,“ naznačil Jaroslav Rodzenák.

Do zámku by se prý měla vrátit část mobiliáře a prostory v přízemí chce majitel nabídnout ke komerčnímu využití. Podle něj je časový horizont kompletní rekonstrukce závislý na přísunu peněz a otázkou zhruba pěti let.