Nová mince je vyrobena ze dvou kovů různých barev, je tenčí a lehčí, ale přitom trochu větší než její předchůdkyně. V současné době je podle odhadu odborníků falešná jedna librová mince ze čtyřiceti.

Novou minci bude obtížnější padělat

"(Nová mince) je velkým krokem vpřed v boji proti padělatelům. Pomůže zachránit podnikům i daňovým poplatníkům miliony liber ročně," uvedla zástupkyně britského ministerstva financí.

Mince nese na jedné straně symboly Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska - tedy růži, bodlák, pórek a trojlístek. Na druhé straně je portrét královny Alžběty II. Právě pod krkem panovnice, na vnějším kruhu mince, se nachází jeden z bezpečnostních prvků - symbol libry (£), který se při prohlížení z jiného úhlu změní na číslo 1.

Mince má vroubky

Minci před padělateli by mělo pomoci ochránit i to, že jen každá druhá hrana má vroubky, zbytek je hladký. Královská mincovna podle BBC tvrdí, že nová libra bude "nejzabezpečenější mince na světě".

Britská média připomínají, aby lidé nespoléhali na to, že novou minci uplatní ode dneška všude - nepřijímají ji například všechny parkovací a prodejní automaty. Nepasuje také dosud do všech nákupních vozíků.

V České republice jsou padělky mincí spíše vzácné. V loňském roce byla podle České národní banky zadržena jedna falšovaná mince české měny a 25 padělků mincí v eurech. Nejčastěji padělané jsou dlouhodobě tisícikoruny a pětisetkoruny.

Čtěte také:

Z berlínského muzea ukradli stokilovou zlatou minci
Papež František nechce být na vatikánských euromincích
V březnu vstoupí do oběhu nová librová mince s 12 hranami