"V tuto chvíli odhadujeme, že autentizační údaje (pro druhou etapu EET) si na finanční správě dosud vyzvedlo 20.000 podnikatelů," uvedl Janeček, podle kterého se přitom druhá vlna EET bude týkat zhruba 200.000 až 250.000 subjektů z řad velkoobchodních a maloobchodních firem.

Janeček upozornil na to, že podnikatelé by s registrací do systému EET neměli otálet, protože jim na to zbývá posledních 29 pracovních dní. "Vyzvednutí autentizačních údajů je jednoduché a je hotové za 30 minut," podotkl.

Čtěte také: Podle Babiše po zavedení EET víc restaurací vzniklo než zaniklo

Velké obchodní řetězce či družstevní prodejny se zavedením EET problémy mít nebudou. Potíže s EET můžou mít podle předsedy Asociace českého tradičního obchodu Zdeňka Juračky hlavně malé prodejny v nejmenších obcích, jejichž roční tržby se pohybují ve stovkách tisíc korun. "Jsou nyní na pokraji přežití a šedé ekonomiky," uvedl na konferenci Juračka.

Provozovatelé některých malých prodejen plánují ukončit činnost. "Možná by k tomu uzavření došlo i bez EET. Hlavním problémem je ekonomika prodejen," řekl Juračka. Nejmenším obchodníkům bude podle něj nutné pomoci. Téma by se mělo dostat na pořad jednání s asociací krajů či ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Čtěte také: Poslanci schválili vyšší slevy na děti, změny v EET nebudou

EET začala fungovat loni 1. prosince, její první fáze se týkala podnikatelů v pohostinství a ubytovacích službách. Do EET je podle údajů serveru etrzby.cz zatím zapojeno 42.803 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se měla první vlna EET pro hotely a restaurace od loňského 1. prosince týkat zhruba 40.000 podnikatelů.

Od 1. března letošního roku se EET dotkne největší skupiny podnikatelů - velkoobchodních a maloobchodních firem. V roce 2018 budou postupně následovat další obory podnikání.

Vláda si od EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.