Největší nápor turistů by měl podle PIS dorazit od čtvrtka 1. května, v tento den je svátek totiž držen v řadě zemí. "Květen patří dlouhodobě k velmi oblíbeným měsícům. Je to čtvrtý turisticky nejvytíženější měsíc v roce, k čemuž přispívá zejména fakt, že téměř v celé Evropě je 1. máj státním svátkem," uvedla ředitelka PIS Nora Dolanská.

Nejvíce do Prahy přijíždějí v květnu turisté z Německa, na druhé příčce jsou Češi a třetí patří Rusům. Praha je oblíbeným turistickým cílem rovněž pro Američany, Francouze a Brity. Pro turisty z Asie je květen začátkem turistické sezony. "Přestože je Praha u ruských turistů nejoblíbenější evropskou destinací, uplynulé týdny prokázaly pokles poptávky po cestách do zahraničí. Příčinou je zejména destabilizace ruské ekonomiky a vývoj kurzu rublu. Část Rusů proto přehodnotila své plány na dovolenou a svátky raději stráví doma," sdělila Dolanská.

Svátek slaví téměř všechny evropské země - výjimkou je například Nizozemsko, kde slaví až 5. května Den osvobození. Jinak svátky slaví Rusko, kde je volno od 1. do 4. května a následně od 9. do 11. května. Svátky drží také v Asii, kde 1. a 2. května mají v Číně Svátek práce, Japonci oslavují 3. května Den ústavy, následuje Den zeleně, který připadá na 4. května a 5. května je svátkem dětí, který drží ve stejný den i Jižní Korea.

Prahu loni navštívilo zhruba 5,5 milionu turistů. Většinu tvořili cizinci, kterých přijelo skoro pět milionů. Nejvíce turistů přijelo z Německa, přesně 633.741. Na druhém místě jsou Rusové, kterých přijelo 516.555 a na třetím Američané, kterých přijelo 339.355. V průměru v hlavním městě návštěvníci strávili 2,6 noci.