Při své návštěvě Vysočiny to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Přibližně ve stejném roce by měly být ruské vrtulníky nahrazeny dvanácti novými víceúčelovými stroji, dodal předseda vlády.

"Od roku 2014 probíhá akviziční proces, který by měl skončit na přelomu let 2017 a 2018. Do dvou let od uzavření smlouvy by měly být dodány první stroje," řekl Sobotka novinářům.

Cílem podle něj je, aby se armáda postupně zbavila závislosti na Rusku, která je v tomto ohledu nyní téměř absolutní. Nové víceúčelové vrtulníky budou podle Sobotky významnou součástí výzbroje Armády ČR. Budou nasazovány nejen v zahraničních misích a při případné obraně republiky, ale například také při záchranných operacích v rámci integrovaného záchranného systému.

Peníze by měly jít především na výstavbu skladů na letecké pohonné hmoty

Velitel základny Petr Čepelka uvedl, že peníze by měly jít na výstavbu skladů na letecké pohonné hmoty a další materiál, umístěný v současné době ve starých a nevyhovujících objektech.

Další rozvoj náměšťské základny, která je součástí páteřní sítě NATO, je podle premiéra nutný i vzhledem ke zhoršené bezpečnostní situaci ve světě. Přispěje také ke stabilizaci pracovních míst na Třebíčsku. Základna je významným zaměstnavatelem v regionu. Pracuje v ní 1100 lidí, z toho přibližně stovka civilních zaměstnanců.

Náměšťská vrtulníková základna vznikla kvůli změnám organizační struktury ministerstva obrany a armády sloučením bývalé letecké základny v Náměšti nad Oslavou a vrtulníkové základny v Přerově. Nyní disponuje 16 dopravními vrtulníky Mi-171Š a deseti bitevními vrtulníky Mi-24/35. Hlavními úkoly základny je vedle přepravy materiálu hlavně bojová podpora a další úkoly spojené s přípravou a výcvikem předsunutých leteckých návodčích. Vrtulníky plní také některé speciální úkoly. Jsou například využívány pro celostátní chemickou a biologickou monitorovací síť.