VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobré víno si konzumenta vždy najde

Horní Věstonice – Pětatřicetiletý Vojtěch Huserek z hornověstonického Vinařství Pod Martinkou vyznává zásadu, že méně ve víně někdy znamená více.

16.1.2011
SDÍLEJ:

Vinařství Pod Martinkou.Foto: archiv Vojtěcha Huserka

Vinařství Pod Martinkou je menší rodinná vinařská firma, která sídlí na úpatí Pálavy. Vznikla v roce 1998. Vyrábí víno z hroznů ze sedmi hektarů vlastních vinic, ale i z nakoupené suroviny z nelepších hornověstonických tratí. Ročně vyrobí přes sedmdesát tisíc lahví přívlastkových vín, pozdních sběrů, ale i výběrů z hroznů či bobulí.

Jednatelem Vinařství Pod Martinkou se sídlem v Horních Věstonicích je Vojtěch Huserek. Je mu pětatřicet, je ženatý a má dvě děti.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Díky mému strýcovi, který mne již na základní škole seznamoval s taji vinaření.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Hlavní je terroir, zdravý hrozen a v neposlední řadě také cit vinaře pro to udělat dobré víno. Vinař jej musí cítit, vědět, co se s ním děje.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Někdy méně znamená více.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Sklenku, ale i klidně láhev, když je dobrá nálada a pohoda. Protože víno se má konzumovat vždy v dobré náladě. Nemá být předmětem depresí.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Krásných chvil je poměrně dost. Patří mezi ně i odezvy ze strany zákazníků, kteří nám sdělují příjemné zážitky s naším vínem. Špatné chvíle jsem snad s vínem ani nezažil. Vždyť je to přece krásná práce, práce s přírodou. Když se stane, že se v láhvi vyskytne nějaký problém, snažíme se zákazníkům vysvětlit, že se jedná výlučně o přírodní produkt a že k vínu musí takto přistupovat. Jedno z největších zklamání pro vinaře je právě to, když se nějaké víno nepodaří podle jeho představ, přestože mu ve vinici i ve sklepě věnoval maximální úsilí.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Domnívám se, že každý vinař je úspěšným, když dělá lahodné a dobré víno, typické pro dané terroir. Za největší úspěch považuji, když se konzumenti s oblibou k vašim vínům vrací i s očekáváním toho, co příroda z nového ročníku vyprodukovala.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
To je velmi diskutabilní otázka, moderní či staré trendy výroby vína jsou vždy o budoucích chuťových vlastnostech. Já se domnívám, že dobré víno si vždy najde svého konzumenta. Jak se říká, sto lidí, sto chutí, sto nálad. Každý konzument má o dobrém víně jinou představu. Každé víno každého ročníku, technologie a terroir je originál. Ať už je ale jakékoliv, víno se má pít vždy v duševní a fyzické pohodě, aby bylo možné v maximální míře vychutnat jeho kvality.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Já si vážím všech dobrých a pracovitých vinařů, jelikož je to práce nejen krásná, ale i velmi náročná a celoroční. Kdybych měl jmenovat, tak asi Petr Skoupil z Velkých Bílovic a Hynek Holánek z Ivaně. To jsou skutečně pánové na svých místech.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost myslíme neustále, jak se bude vyvíjet trend s vínem, jaké odrůdy se budou konzumovat a podobně. Jelikož mám dva syny, tak mou představou je, asi jako u každého vinaře, že v budoucnu převezmou štafetu vinařského řemesla a stanou se nedílnou součástí naší rodinné firmy.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Asi bych doporučil například Ryzlink rýnský, pozdní sběr, ročník 2009, polosladký. Z mého pohledu se jedná o velmi výrazný a typický ryzlink z Pálavy, kam nepochybně ryzlinky právem patří. V kombinaci s terroir Pálavy a jejími půdně-klimatickými podmínkami nám jasně ukazuje, co je schopna příroda na úpatí Pálavských vrchů vyprodukovat. Vojtěch Huserek

Autor: Michal Šupálek

16.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Boje o Mosul
14

Iráčtí vojáci zabránili útokům v Mosulu

V Karlových Varech byla dokončena nová odbavovací hala Horního nádraží. Práce na úpravách kolejiště a peronů ale ještě pokračují.
3 71

Nové čekárny či toalety. Železničáři utratí za rekonstrukce půl miliardy

Maketa Německého domu v Brně stojí načerno. Nemá stavební povolení

Brno porušuje skrz své turistické centrum zákon, obvinil šéf brněnských občanských demokratů Robert Kerndl současné vedení magistrátu. Problém vidí v maketě Německého domu na Moravském náměstí. „Musí mít stavební povolení a územní rozhodnutí, které nemá. Jde o černou stavbu," uvedl Kerndl.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 170 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila čtyřpatrová turistická loď Almirante se 170 pasažéry. Úřady zatím potvrdily devět obětí, 28 lidí se stále pohřešuje.

Vláda posoudí změnu volebního zákona reagující na spor Drábové

Změnu volebního zákona, na jejímž základě by nově vysocí představitelé státních orgánů mohli být zároveň krajskými zastupiteli, dnes projedná vláda. Poslanecký návrh podporovaný ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) vznikl na základě sporu jeho úřadu o mandát předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové ve středočeském zastupitelstvu. Pře vznikla kvůli odlišnému znění volebního a služebního zákona, Drábová se funkce zastupitelky vzdala po slibu vrcholných politiků, že zákon změní.

Buďte rychlí na zemi i na vodě. K tomuto Lamborghini dostanete rychlostní člun

Tento výhodný balíček auta a člunu ladí jak rychlostí, tak stylem. U jednoho floridského prodejce se totiž objevilo Lamborghini, ke kterému dostanete i stejně šílený a rychlý člun. Nabídce však odpovídá i cenovka.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies