Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Dobré víno si konzumenta vždy najde

Horní Věstonice – Pětatřicetiletý Vojtěch Huserek z hornověstonického Vinařství Pod Martinkou vyznává zásadu, že méně ve víně někdy znamená více.

16.1.2011
SDÍLEJ:

Vinařství Pod Martinkou.Foto: archiv Vojtěcha Huserka

Vinařství Pod Martinkou je menší rodinná vinařská firma, která sídlí na úpatí Pálavy. Vznikla v roce 1998. Vyrábí víno z hroznů ze sedmi hektarů vlastních vinic, ale i z nakoupené suroviny z nelepších hornověstonických tratí. Ročně vyrobí přes sedmdesát tisíc lahví přívlastkových vín, pozdních sběrů, ale i výběrů z hroznů či bobulí.

Jednatelem Vinařství Pod Martinkou se sídlem v Horních Věstonicích je Vojtěch Huserek. Je mu pětatřicet, je ženatý a má dvě děti.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Díky mému strýcovi, který mne již na základní škole seznamoval s taji vinaření.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Hlavní je terroir, zdravý hrozen a v neposlední řadě také cit vinaře pro to udělat dobré víno. Vinař jej musí cítit, vědět, co se s ním děje.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Někdy méně znamená více.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Sklenku, ale i klidně láhev, když je dobrá nálada a pohoda. Protože víno se má konzumovat vždy v dobré náladě. Nemá být předmětem depresí.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Krásných chvil je poměrně dost. Patří mezi ně i odezvy ze strany zákazníků, kteří nám sdělují příjemné zážitky s naším vínem. Špatné chvíle jsem snad s vínem ani nezažil. Vždyť je to přece krásná práce, práce s přírodou. Když se stane, že se v láhvi vyskytne nějaký problém, snažíme se zákazníkům vysvětlit, že se jedná výlučně o přírodní produkt a že k vínu musí takto přistupovat. Jedno z největších zklamání pro vinaře je právě to, když se nějaké víno nepodaří podle jeho představ, přestože mu ve vinici i ve sklepě věnoval maximální úsilí.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Domnívám se, že každý vinař je úspěšným, když dělá lahodné a dobré víno, typické pro dané terroir. Za největší úspěch považuji, když se konzumenti s oblibou k vašim vínům vrací i s očekáváním toho, co příroda z nového ročníku vyprodukovala.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
To je velmi diskutabilní otázka, moderní či staré trendy výroby vína jsou vždy o budoucích chuťových vlastnostech. Já se domnívám, že dobré víno si vždy najde svého konzumenta. Jak se říká, sto lidí, sto chutí, sto nálad. Každý konzument má o dobrém víně jinou představu. Každé víno každého ročníku, technologie a terroir je originál. Ať už je ale jakékoliv, víno se má pít vždy v duševní a fyzické pohodě, aby bylo možné v maximální míře vychutnat jeho kvality.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Já si vážím všech dobrých a pracovitých vinařů, jelikož je to práce nejen krásná, ale i velmi náročná a celoroční. Kdybych měl jmenovat, tak asi Petr Skoupil z Velkých Bílovic a Hynek Holánek z Ivaně. To jsou skutečně pánové na svých místech.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost myslíme neustále, jak se bude vyvíjet trend s vínem, jaké odrůdy se budou konzumovat a podobně. Jelikož mám dva syny, tak mou představou je, asi jako u každého vinaře, že v budoucnu převezmou štafetu vinařského řemesla a stanou se nedílnou součástí naší rodinné firmy.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Asi bych doporučil například Ryzlink rýnský, pozdní sběr, ročník 2009, polosladký. Z mého pohledu se jedná o velmi výrazný a typický ryzlink z Pálavy, kam nepochybně ryzlinky právem patří. V kombinaci s terroir Pálavy a jejími půdně-klimatickými podmínkami nám jasně ukazuje, co je schopna příroda na úpatí Pálavských vrchů vyprodukovat. Vojtěch Huserek

Autor: Michal Šupálek

16.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček.
1 13

Zeman nadále tvrdí, že jeho výjezdy do krajů nejsou volební kampaň

Ponorka Nautilus postavená Dánem Peterem Madsenem
AKTUALIZUJEME
4

Tělo novinářky z Madsenovy ponorky někdo záměrně rozřezal a potopil

Babiš na další nahrávce: „Copak Sobotka s Haškom může řídit tuto zemi?“

/AUDIONAHRÁVKA/ Krátce před vznikem hnutí ANO, v roce 2012, se Andrej Babiš rozhovořil o svých názorech na politické elity a vztazích s nimi. Nahrávku získali reportéři Českého rozhlasu (ČRo) a zazní na ní i to, proč majitel Agrofertu vstoupil do politiky.

Minimální mzda roste. Tisícům lidí kvůli tomu zdraží pojistné

Sobotkova vláda tlačí na vyšší výdělky. Pro studenty, maminky či brigádníky je to ale danajský dar. Zaplatí stovky korun navíc. 

Netradiční VIP louka v centru Ostravy budí pozornost. Proč?

/FOTOGALERIE/ Květinový experiment v ostravských Komenského sadech budí zaslouženou pozornost nejen obyvatel města, ale také jeho návštěvníků. Kolem VIP louky budou i koně chodit „po špičkách“.

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení