VYBERTE SI REGION

Dobré víno si konzumenta vždy najde

Horní Věstonice – Pětatřicetiletý Vojtěch Huserek z hornověstonického Vinařství Pod Martinkou vyznává zásadu, že méně ve víně někdy znamená více.

16.1.2011
SDÍLEJ:

Vinařství Pod Martinkou.Foto: archiv Vojtěcha Huserka

Vinařství Pod Martinkou je menší rodinná vinařská firma, která sídlí na úpatí Pálavy. Vznikla v roce 1998. Vyrábí víno z hroznů ze sedmi hektarů vlastních vinic, ale i z nakoupené suroviny z nelepších hornověstonických tratí. Ročně vyrobí přes sedmdesát tisíc lahví přívlastkových vín, pozdních sběrů, ale i výběrů z hroznů či bobulí.

Jednatelem Vinařství Pod Martinkou se sídlem v Horních Věstonicích je Vojtěch Huserek. Je mu pětatřicet, je ženatý a má dvě děti.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Díky mému strýcovi, který mne již na základní škole seznamoval s taji vinaření.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Hlavní je terroir, zdravý hrozen a v neposlední řadě také cit vinaře pro to udělat dobré víno. Vinař jej musí cítit, vědět, co se s ním děje.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Někdy méně znamená více.

Kolik vína denně obvykle vypijete?
Sklenku, ale i klidně láhev, když je dobrá nálada a pohoda. Protože víno se má konzumovat vždy v dobré náladě. Nemá být předmětem depresí.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Krásných chvil je poměrně dost. Patří mezi ně i odezvy ze strany zákazníků, kteří nám sdělují příjemné zážitky s naším vínem. Špatné chvíle jsem snad s vínem ani nezažil. Vždyť je to přece krásná práce, práce s přírodou. Když se stane, že se v láhvi vyskytne nějaký problém, snažíme se zákazníkům vysvětlit, že se jedná výlučně o přírodní produkt a že k vínu musí takto přistupovat. Jedno z největších zklamání pro vinaře je právě to, když se nějaké víno nepodaří podle jeho představ, přestože mu ve vinici i ve sklepě věnoval maximální úsilí.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Domnívám se, že každý vinař je úspěšným, když dělá lahodné a dobré víno, typické pro dané terroir. Za největší úspěch považuji, když se konzumenti s oblibou k vašim vínům vrací i s očekáváním toho, co příroda z nového ročníku vyprodukovala.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?
To je velmi diskutabilní otázka, moderní či staré trendy výroby vína jsou vždy o budoucích chuťových vlastnostech. Já se domnívám, že dobré víno si vždy najde svého konzumenta. Jak se říká, sto lidí, sto chutí, sto nálad. Každý konzument má o dobrém víně jinou představu. Každé víno každého ročníku, technologie a terroir je originál. Ať už je ale jakékoliv, víno se má pít vždy v duševní a fyzické pohodě, aby bylo možné v maximální míře vychutnat jeho kvality.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Já si vážím všech dobrých a pracovitých vinařů, jelikož je to práce nejen krásná, ale i velmi náročná a celoroční. Kdybych měl jmenovat, tak asi Petr Skoupil z Velkých Bílovic a Hynek Holánek z Ivaně. To jsou skutečně pánové na svých místech.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Na budoucnost myslíme neustále, jak se bude vyvíjet trend s vínem, jaké odrůdy se budou konzumovat a podobně. Jelikož mám dva syny, tak mou představou je, asi jako u každého vinaře, že v budoucnu převezmou štafetu vinařského řemesla a stanou se nedílnou součástí naší rodinné firmy.

Doporučení: víno pro dnešní večer

Asi bych doporučil například Ryzlink rýnský, pozdní sběr, ročník 2009, polosladký. Z mého pohledu se jedná o velmi výrazný a typický ryzlink z Pálavy, kam nepochybně ryzlinky právem patří. V kombinaci s terroir Pálavy a jejími půdně-klimatickými podmínkami nám jasně ukazuje, co je schopna příroda na úpatí Pálavských vrchů vyprodukovat. Vojtěch Huserek

Autor: Michal Šupálek

16.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie intenzivně pátrá po pohřešované Míše Patricii Muzikářové.
11 21

Pátrání po pohřešované Míše o víkendu nabírá na intenzitě. Tým se rozšířil

Ilustrační foto.
1 8

Domácích zabijaček prasat ubývá

Motoristům se má ulevit při registru aut na úřadech. Emise budou v systému

Teplicko Je to dobrá zpráva pro všechny majitele aut. Motoristé už by totiž v budoucnu nemuseli chodit vyřizovat změny v registru vozidel pouze na úřady podle svého bydliště. Registrovat vozidlo by mohli na všech úřadech obcí s rozšířenou působností. „Novelu zákona schválili poslanci a poslali ji do Senátu. Ještě ji bude muset podepsat prezident. Zhruba za čtvrt roku by mohla začít platit," říká Michal Cuc, předseda Profesní komory STK a vedoucí STK Ivesur v Dubí a v Litoměřicích.

Před rokem zemřel europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf

Europoslanec KSČM Miloslav Ransdorf, který zemřel náhle před rokem, 22. ledna 2016, byl výrazným komunistickým politikem posledních 25 let. Nejprve zasedal ve Federálním shromáždění, poté byl poslancem Sněmovny a od roku 2004 vykonával mandát v Evropském parlamentu. Ransdorf byl znám svým intelektuálním rozhledem, který oceňovali i jeho političtí oponenti. Dožil se 62 let.

Udělal si fajn selfie. Ostatní mysleli, že je sebevrah

Ústí nad Labem – „Je tam sebevrah," ukazovali kolemjdoucí na oblouk Benešova mostu. Na místě svítily majáčky policie a hasičů, byla sobota asi osm hodin večer, provoz na mostě byl uzavřen policií a vypnuto trakční vedení trolejbusů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies