VYBERTE SI REGION

Dobrých sládků je v Česku jako šafránu, říká majitel pivovaru Koníček

Vojkovice - Česko zažívá v posledních letech boom minipivovarů. Jen na Beerfestu Ostrava, který se koná 17. a 18. června v Dolních Vítkovicích, jich bude možno napočítat přes dvacet. Mezi nimi nalezneme i Koníčka z Vojkovic u Frýdku- -Místku, kde se pivo vaří již deset let.

12.6.2016
SDÍLEJ:

Sládek a spolumajitel minipivovaru U Koníčka ve Vojkovicích Mojmír Velký.Foto: Deník/Ladislava Vavrošová

Podle čeho poznám dobré pivo?

Podle vůně, barvy a hlavně chuti. Pivo by nemělo obsahovat cizí vůně. Pokud je nefiltrované, mělo by mít slabý zákal, zatímco filtrované pivo je bez zákalu. Úkolem sládka je pak vybrat takový chmel, který udělá pivo příjemně hořké, nikoli dráždivé.

Za deset let fungování se z minipivovaru Koníček stal pivovar s produkcí okolo devíti tisíc hektolitrů piva za rok. Čepuje se v přibližně osmdesáti hospodách, a to především na Frýdecko-Místecku, ačkoli část produkce míří i do jiných českých regionů a rovněž na Slovensko a do Polska.

A jak naopak poznám, že je s pivem něco v nepořádku?

Jednak čichem v pivu jsou přítomné cizí vůně , jednak samozřejmě podle chuti, kdy jsou v pivu cítit nuance. Obecně ale platí, že pivovar pivo vaří a hospodský jej dělá. Základem dobrého piva v restauraci jsou čisté trubky a sklenice. Bublinky na stěnách sklenice či perlení v pivu znamená, že sklenice byla špatně umytá. Bublinky jsou totiž mikroskopická zrníčka prachu, která zůstala na sklenici a po načepování je obalilo pivo. Důležité je dále použít vhodný plyn na tlakování sudu. My například doporučujeme používat směs oxidu uhličitého a dusíku, protože pivo pak není přesycené, má dobrou pěnu a delší trvanlivost.

Co musí umět dobrý sládek, v čem by se měl vyznat?

Dobrým sládkem se člověk nerodí, ale stává se jím díky zkušenostem. Důležité je znát různé pivní styly a jejich charakteristiky. Existuje mnoho piv, například IPA, porter či weizen. Jako sládek musíte vědět, u kterého stylu je určitá vůně žádoucí, a kam naopak nepatří. Stejně tak když je s pivem něco v nepořádku, musíte umět najít problém ve výrobě. Základem tohoto řemesla je mít vytrénovaný jazyk, a proto je nutné se každý den chuťově školit (směje se).

Kde jste se řemeslu učil vy?

Vystudoval jsem Střední školu pivovarskou v Havířově-Šumbarku a počáteční praxi jsem absolvoval v pivovaru Radegast v Nošovicích. Poté jsem se rozhodl jít vlastní cestou, a tak jsem v roce 2006 založil minipivovar Koníček.

Je v Česku podle vás dostatek zkušených sládků?

Bohužel sládků je jako šafránu a řemeslo vymírá. Myslím, že řadu lidí odrazuje nejisté uplatnění. Velké pivovary dříve přijímaly 10 až 15 učňů ročně, ty časy už jsou ale pryč. A mezi minipivovary poptávka po sládcích je, ale volných míst zase není tolik. Často si majitel pivovaru vaří pivo sám, a pokud potřebuje přijmout sládka, obvykle vezme někoho bez vyučení v oboru a proškolí si ho sám.

Dá se dobré pivo uvařit i doma?

Asi se vám to nepodaří napoprvé, ale dá se to. Musíte použít kvalitní suroviny, dodržet recepturu a dbát na správnou teplotu a čistotu. Připravte se však na to, že výrobní proces trvá asi čtyřicet dní. Jednu várku piva uvaříte za osm hodin, kvašení pak trvá týden a zrání další měsíc. 

Autor: Redakce

12.6.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
1

Od roku 2007 ubývá žen, které berou antikoncepci

Donald Trump.
22

Český krajan ze státu New Yorku očekává za Trumpa rozkvět USA

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

V mrazu rostou hutím náklady na výrobu, musí rozmrazovat suroviny

V mrazivém počasí vzrůstají slezským hutím náklady na výrobu. Jak v ArcelorMittalu Ostrava (AMO), tak v Třineckých železárnách se to týká hlavně vstupních surovin, které se musejí rozmrazovat. Řekly to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a TŽ Petra Jurásková. Výši nákladů na rozmrazování ale podniky nedokážou vyčíslit.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies