"Navzdory nynější situaci SPP zaručuje plynulé dodávky pro všechny své zákazníky. Mimořádně se nakoupil zemní plyn na trhu, který stačí k pokrytí současné denní spotřeby a k naplňování zásobníků," řekl Fico.

Výpadky v dodávkách plynu potvrdil i samotný SPP, který je ve vlastnictví státu. Slovensko prakticky celou svou spotřebu plynu pokrývá dovozem z Ruska přes Ukrajinu.

„Nepochybně by situace byla komplikovanější, pokud by došlo k úplnému zastavení dodávek zemního plynu z Ruské federace. Šlo by o takové hospodářské škody na jedné i druhé straně, že k takovému kroku by nemělo dojít," poznamenal Fico. Dodal, že pokud budou výpadky v dodávkách plynu pokračovat ve větším rozsahu, situací by se měla zabývat EU.

Zásoby

Slovenská vláda podle Fica nepočítá s tím, že by domácnosti nebo firmy musely být kvůli plynové krizi odstaveny od dodávek plynu. Fico, řekl, že SPP má v zásobnících uskladněno více než 1,5 miliardy metrů krychlových plynu. To odpovídá zhruba třetině roční spotřeby suroviny, která loni dosáhla asi pět miliard metrů krychlových. Spotřeba v zemi stoupá v zimních měsících, kdy plyn využívají domácnosti, firmy i teplárny k vytápění.

Slovensko v případě potřeby může dovážet plyn také z České republiky a z Rakouska. Kapacita těchto propojení je asi třikrát vyšší než roční spotřeba plynu na Slovensku.

Slovenský premiér zopakoval, že plyn se podle něj stal předmětem politického souboje. Fico již v uplynulých týdnech kritizoval sankce, které na sebe vzájemně uvalily EU a Rusko kvůli konfliktu na Ukrajině. Obchodování s plynem se sankce ale netýkají.

Slovensko bude nadále zajišťovat přepravu plynu na Ukrajinu

Fico také řekl, že navzdory snížení dovozu plynu z Ruska bude Slovensko nadále zajišťovat přepravu suroviny na Ukrajinu, které Rusko v polovině června zastavilo dodávky kvůli sporům o ceny a nezaplacené účty.

Kromě Slovenska si v uplynulých týdnech stěžovaly na pokles dodávek plynu z Ruska i další evropské země. Ruská plynárenská společnost Gazprom ale tvrdila, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a že pokles se týká pouze takzvaného dodatečného objemu v souvislosti s naplňováním vlastních zásobníků Gazpromu.