VYBERTE SI REGION

Domácí potraviny už zase frčí. A lidé kupují

Liberec - O místní potraviny je stále větší zájem. Dokládají to farmářské trhy i nedávno zveřejněná celostátní anketa. A návštěvnost improvizovaného trhu, v který se včera odpoledne změnilo hlavní liberecké náměstí.

8.10.2011
SDÍLEJ:

Regionální potravina. Ilustrační snímek.Foto: Deník

Právě tam byly zveřejněny výsledky soutěže Regionální potravina, kterou už loni vyhlásilo na podporu malých farem Ministerstvo zemědělství ČR.

Poněkud halasné vtipy herce Tomáše Krejčíře v roli moderátora i hudební produkce Martina Maxy sice vtiskly odpoledni punc lidové zábavy, přesto se však akce neminula cílem. Přiblížit co největšímu počtu lidí produkci kvalitních místních potravin. Připomenout, které z nich patřily k těm tradičním i receptury, podle kterých se vyrábí poctivě a v malém.

Vyhrály to párky. Krůtí z Brniště

“Poslyšte, párky jsou prý v poslední době jídlo pro vegetariány. Je v těch vašich vůbec nějaké maso?“ rýpnul si při vyhlašování první kategorie masných výrobků a tepelně upravených mas a uzenin Tomáš Krejčíř do ředitele společnosti Prominent CZ Pavla Vovse, který do soutěže nominoval krůtí párečky.

„Je v nich 51 procent krůtího masa. Zbytek je vepřové,“ uklidnil herce i přihlížející diváky ředitel společnosti. Ta je odštěpným závodem největšího českého producenta krůtího masa v Brništi na Českolipsku. Zřejmě proto se párky jmenují krůtí, ačkoliv by se stejně dobře mohly nazývat vepřovými… Mimochodem, u nedalekého stánku šly na dračku.

Gaston z Příšovic, jogurt z Pěnčína

Pečeť regionální potraviny ponese po čtyři roky i produkt příšovické mlékárny sýr Gaston a označením bazalka. „Vyplynulo to z předchozí řady sýrů Gaston s pepřem, chilli a oreganem. Koření si lidé pletli s bazalkou, proto jsme ji zkusili přidat. A s úspěchem,“ prozradil jednatel příšovické mlékárny, která vznikla jako jedna z prvních družstevních mlékáren na severu Čech před více než sto lety.

Další cenu v kategorii mléčných výrobků si odnesli majitelé známé pěnčínské farmy za bio ovčí jogurt přírodní. Majitel největší kozí a ovčí farmy v ČR musel sice unést pár košilatých vtipů, do mikrofonu předvést obě zvířata, ale věhlasu farmy, která se stala známým turistickým lákadlem, to myslím nijak neublížilo.

Za Františkem do Harrachova

Turistickým lákadlem je i nositel dalšího ocenění Sklárna a minipivovar Novosad a syn Harrachov. Cenu získali za světlý ležák František.

„Ačkoliv pro reklamu našeho piva neděláme ale vůbec nic, zájem o něj stoupá. Zatímco u skla se snažíme o co největší propagaci a prodej naopak klesá,“ svěřil se majitel František Novosad. Ke kvalitě jejich kvasnicového piva prozradil, že vychází nejen z tradiční receptury, ale podílí se na ní i neupravená voda z horského pramene. Při přebírání ceny zodpověděl i všetečnou otázku, proč sklárna čepuje svá piva do PET lahví.

“To je jednoduché. Původně jsme je stáčeli do skla, ale protože jde o piva nepasterizovaná, turisté si večer z auta vybírali jen prázdné lahve. Pivo bylo v kufru… Nepřejte si, kolik já si vyslechl nadávek,“ vysvětlil s úsměvem důvody. „Do sedmiček je stáčíme, protože půllitrové PET lahve se zákazníkům zdály prostě malé,“ dodává a zve příchozí do oblíbených pivních lázní. „Půl hodiny ve vaně, půl hodiny v zábalu a hned o půl roku omládnete,“ přesvědčuje.

Chleba co vydrží pečou v Držkově

Na jeviště přicházejí pekařky. Ta první, obchodní zástupkyně Řemeslných pekáren Držkov Jana Lejdarová vysvětluje, čím je chleba, který si už dokázal prorazit cestu do velkých řetězců, tak výjimečný. Tajemství krásně vypečené kůrky, dlouhé trvanlivosti i chuti, kterou znalci ocení, je prý vlastní žitný kvas a ruční zpracování těsta.

Mlsnější jazýčky už mezitím pošilhávají po produkci Semilských pekáren, které do soutěže nominovaly čokoládou politou laskominu s marcipánovou ozdobou. Lomnické kostky. Pro semilské to ostatně není první úspěch. Letos v létě například získali cenu v regionální potravinářské soutěži Výrobek roku za své nepřekonatelné smaženky…

Na jeviště si pro skleněnou plastiku přichází poslední dva ocenění. První Petr Matušík z agrofarmy Samir. Pečeť regionální potraviny ponese jejich červené zelí vypěstované na ekologicky ošetřovaných polích v Bohušovicích nad Ohří.

Kde se nejlíp šlape červené zelí

„Chutí by mělo co nejvíc připomínat klasické domácí, nakládané do hliněných hrnců. Proto je vyrábíme tradiční metodou, používáme pouze kmín a sůl, která vyvolá kvašení,“ popisuje výrobce proces podle původních receptur. Jen bosé nohy hospodyň nahradila průmyslová dusadla. Červené zelí rychle mizí z pultů stánku na náměstí i velkých obchodních řetězců, které už po produkci brnišťských zelinářů sáhly. Pochopily totiž, že nakupovat od místních výrobců se jim kvůli zájmu zákazníků vyplatí.

Poslední oceněný je z Liberce. Včelař Jiří Vomáčka chová včely padesát let. V Podještědí Všelibicích a Budíkově. Jeho med voní ovocnými stromy, luční květenou, tmavý medovicový zase lesem.

Ocenění by měl získat nejen za samotnou sladkou lahůdku, ale i za to, že je dlouhá léta vzorem a učitelem pro začínající včelaře. "Rád bych připomněl, že med není dílem včelaře, ale včel. Malých pracovitých živočichů, desítek dělnic, které pilně sbírají pyl a nakonec umírají za letu. Včelař může jejich píli maximálně pokazit,“ vyznává se ze své celoživotní záliby drobný muž, když z rukou zástupců ministerstva zemědělství přijímá skleněnou plastiku.

“Prosím vás, kupujte med od včelařů. Ačkoliv v supermarketu najdete na nálepce označení Český med, když lahvičku otočíte, dočtete se tam, že pochází z EU. A bůhví z jakých čertů to je,“ varuje. Ani jeho neušetří moderátor svých vtípků: „Prosím vás, jakým způsobem se dělá dobře včelám? Psovi koupím buřta, ale co dáváte do úlů?“ pokládá poslední z žoviálních dotazů Tomáš Krejčíř. „Zbytečně tam nelezu. Včely chtějí mít klid,“ odvětí včelař.

Ceny jsou rozdány, výrobce potravin provází potlesk a u stánků zájem kupujících. Snad potrvá. Ministerský úředník si potřásá rukama se zástupci kraje a na jeviště přichází Martin Maxa…

Kdo získal cenu Regionální potravina 2011

Krůtí párečky, Brniště
Gaston bazalka, Příšovice
Bio ovčí jogurt, Pěnčín
Držkovský řemeslnný chléb
Červené zelí Samir, Brniště
Lomnické kostky, Semily
Pivo František světlý ležák, Pivovar Novosad a syn Harrachov
Med, výrobce Jiří Vomáčka, Liberec

Autor: Jana Švecová

8.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Kardinálové chtějí od papeže odpověď, Vatikán mluví o skandálu

Vatikán - Za velmi vážný skandál označil předseda jednoho z nejvyšších soudů římskokatolické církve otevřený dopis čtveřice kardinálů, kterým žádají papeže o vyjasnění jeho názoru na rozvedené. Kardinálové z Německa, Itálie a USA odpověď Františka na svůj původní dotaz nedostali, proto s ním vyšli nedávno na veřejnost.

Největší nákupní centrum v USA najalo prvního černošského Santu

Washington - Prvního černošského Santa Clause ve své historii najalo největší obchodní centrum ve Spojených státech Mall of America v Minnesotě. Na svém serveru o tom informoval list The Washington Post. Profesionálního Santu Larryho Jeffersona vybral na srazu Santů organizátor akce Santa Experience (Zážitek se Santou), jejíž součástí je focení se Santou v obchodním centru.

V Praze končí kongres evropských socialistů

Praha - V Praze dnes končí třídenní kongres Strany evropských socialistů. V rámci jednoho z diskusních panelů v Kongresovém centru promluví k účastníkům mimo jiné lídr britských labouristů Jeremy Corbyn. Jednání by mělo uzavřít přijetí deklarace.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies