Michal Hrdlička chová na farmě v Brníčku u Zábřeha na Moravě kromě krav i ovce francouzského plemene Lacaune, z jejichž mléka se vyrábí známý rokfórový sýr. Zájemci si mohou zajít přímo na rodinnou farmu vybrat si lahodný výrobek prakticky kdykoli. Na nezájem si farmář rozhodně nemůže stěžovat.

Bohaté zkušenosti

Na velký lodní zvon, který ohlašuje příchozí, zazvoní někdy i dvacet lidí za den. Zastaví se tu místní, lidé projíždějící autem, ale třeba i cyklisté, kteří turisticky zajímavou krajinu často vyhledávají. Chovatel, kterému pomáhá celá rodina s jedním čeledínem, nasbíral kromě odborného vzdělání u nás i zkušenosti v Austrálii, na Slovensku či v Itálii. „Naše sýry jsou živé, není to vakuově balená mrtvá hmota zabitá pasterací tak jako v hypermarketech. Každý sýr má svůj nezaměnitelný chuťový odstín. Záleží na ročním období i na krmení, které zvířata žerou,“ vysvětlil Hrdlička.

Kilo čerstvého sýra za dvě stovky

Ze staré prádelny vznikla moderní výrobna sýrů. Čerstvé výrobky z ovčího mléka se dají získat v sezóně od března do listopadu. Pak jsou již ovce vysoce březí a od poloviny ledna se rodí jehňata. Ani tou dobou však bača nezahálí. Stará se o sýr zrající na dřevěných policích v kamenných sklepích. „Ten dá nejvíc práce. Kulaté bochníky je třeba v třídenních intervalech obracet a opečovávat. Například tím, že je posunu blíže k průvanu nebo jej potírám, aby nevysychal,“ nechal Hrdlička nahlédnout do kuchařky mistrovství sýrařské alchymie.

Cenově v Brníčku vychází kilogram čerstvého sýru na dvě stě korun, za ochucený nebo uzený lidé zaplatí dvě stě dvacet korun. „Napařovaný stojí dvě stě padesát a zrající sýr tři sta korun za kilo,“ vypočítal farmář, který v budoucnu hodlá zásobovat svými výrobky prodejny zdravé výživy v širokém okolí.

Kozí mléko výrazně levněji

Také další rodinná farma Amalthea v Hvozdu na Konicku buduje výrobnu sýrů, tentokrát kozích. Fungovat začne možná už v příštím roce. Zatím si rodina vyrábí sýr pro vlastní potřebu. Už od loňského června tam ze dvora prodávají kozí a poslední dva týdny i kravské mléko. Jedenáct koz nadojí šest set litrů mléka za rok.

Podle tamějšího chovatele stále více lidí překonává nedůvěru a kozí mléko začíná být vyhledávané. „Stále více lidí už ví, že je zdravější než to kravské. Zejména pokud jsou děti alergické, je to pro ně vynikající věc. Na farmách ho lze ve srovnání s hypermarkety pořídit za daleko příznivější ceny,“ upozornil farmář Ivan Hrbek.

Zatímco v kamenném marketu zaplatí zákazník za litr kozího mléka v průměru padesát korun, ze dvora jej dostane v ceně od dvaceti do pětatřiceti korun. „Mléko se dá zmrazit. Pokud si tedy lidé vezmou například pět litrů, zaplatí se jim i náklady na cestu,“ spočítal Hrbek. Mléko ze dvora se stále více dostává k lidem díky v poslední době velmi populárním mléčným automatům. Umístění dalších tří v Uničově, Litovli a Mohelnici je už na spadnutí, zbývá jen doladit technické detaily. „Cena za litr mléka činí u nás v regionu patnáct korun,“ uvedl farmář Martin Zbořil z farmy ve Veleboře, který bude automaty provozovat.