Dluhy českých domácností v posledních deseti letech vzrostly osmkrát. Bankám a úvěrovým společnostem budou muset vracet hodně přes bilion korun. V pátek s touto informací přišel Českých statistický úřad.

Podle něho banky ke konci loňského roku poskytly domácnostem úvěry v celkové výši 973,5 miliard korun. Dalších 104,1 miliardy korun pak dlužily různým leasingovým společnostem a zprostředkovatelům. V roce 2000 přitom dluhy domácnostní byly jen 121,5 miliardy.

Úvěry nejsou nebezpečné, zatím

I přes prudké tempo zadlužování českých domácností je míra rizika poměrně nízká,“ říká Drahomíra Dubská z Českého statistického úřadu. Jednoduše řečeno to znamená, že české domácnosti by se neměly dostat do problémů se splácením. Jak ale sami statistici dodávají, toto nelze říci o všech domácnostech bezezbytku. „Jedná se o průměry. Je nám jasné, že některé domácnosti se splácením problémy mít mohou,“ dodává Dubská.

Nejvíce se Češi zadlužovali mezi roky 2003 a 2008, tedy v době ekonomického růstu. A důvod? Podle statistického úřadu si jednoduše chtěli dopřát více, než na co měli. A paradoxně k tomu přispěl i růst jejich platů. „Zlepšení v příjmech vedlo mnoho domácností k přesvědčení, že s rostoucí mzdou je možné splácet hypoteční úvěry a vybavovat pořízené domy a byty,“ dodává statistička. Jak vyplývá z jejích slov, nejčastěji si české domácnosti půjčovaly na bydlení, což ekonomové považují za zdravé. „Ano, úvěry na bydlení v Česku nejsou problém,“ říká hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Podle něho by se ale samotné banky měly přeci jenom obávat spotřebitelských úvěrů.

Až rezervy dojdou, bude zle

„Když lidé přijdou o práci, jsou své závazky schopni splácet z rezerv. Ale ty během několika měsíců dojdou. Vzhledem k tomu, jak roste nezaměstnanost, se nedá očekávat rychlý obrat k lepšímu,“ říká Pikora.

Podle obecně prospěšných společností největší nebezpečí v tomto ohledu představují lichvářské firmy, které operují především v chudší regionech republiky. Lichvářům nahrává mimo jiné i opatrnost bank, které udělování půjček výrazně zpřísnily.

Na úvěr u nich zpravidla nedosáhne člověk, který například nemá pravidelný příjem. Takové věci lichváře nezajímají, protože se svých peněz domohou i nezákonnými prostředky.

Kolik jsme si půjčili