S malým zájmem o tradiční řemesla se potýkají téměř všechny školy se stavebním zaměřením v jižních Čechách. Obory jako zedník, instalatér, pokrývač, malíř nebo tesař je stále těžší naplnit, ačkoli poptávka stavebních firem po kvalifikovaných zaměstnancích je velká.

„Požadavky firem se zvyšují. Chtějí, aby se žáci naučili dva obory, aby například zedník uměl i sádrokartony nebo instalatér vzduchotechniku, zkrátka aby to byl univerzální odborník. Na to ale musí chodit chytřejší děti,“ posteskl si ředitel českobudějovické Integrované sřední školy stavební Pavel Veselý.

Do učení se ale žáci příliš nehrnou, a navíc je i méně dětí. Popelkou mezi stavbařskými obory je tesař a pokrývač. „Vůbec se nám během posledních patnácti let nepodařilo otevřít obor izolatér,“ dodává Veselý.

Sponzoři žáků

Stavební školy proto stále více přistupují ke spolupráci s firmami. Ty nejen, že žákům nabídnou zaměstnání, ale také je při studiu podporují.

„Žákům hradíme ubytování na domovech mládeže, celodenní stravování, učební pomůcky, nářadí a pracovní oděv, přispíváme na MHD. Za tři roky se ta částka pohybuje od padesáti do sta tisíc korun,“ řekl Pavel Šplíchal z personálního úseku společnosti Metrostav. Hned po skončení školy pak čerství absolventi dostanou pracovní smlouvu na dva roky.

Metrostav takto sponzoruje stovku žáků v celé republice. V jižních Čechách spolupracuje se Střední průmyslovou školou strojní a stavební Tábor.

Pěkný výdělek

„Taková finanční podpora už je velká motivace i pro rodiče, žák se taky víc snaží,“ poznamenal Veselý s tím, že ISŠ stavební partnera z podnikatelské sféry také hledá.

O tom, že stavitelství je velmi perspektivní profesí, není nutné dlouze přesvědčovat. Stačí se jen rozhlédnout po nových stavbách, které rostou doslova jako houby po dešti.

Navíc si kvalitní zedník může přijít na pěkné peníze. „U manuálních zednických činností je průměrný výdělek v jižních Čechách 24 300 korun hrubého,“ uvedl oblastní manažer Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jaroslav Kolář. Zedníci si podle něj vydělají ale daleko víc, i třicet tisíc měsíčně.

Propagovat stavebnictví si kladou za cíl také Dny stavitelství a architektury, které pořádá Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR. Konají se právě v sobotu a zvou širokou veřejnost na dny otevřených dveří.