ČTK a České televizi to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), kterého se dnes na důvody zpoždění tendru ptala náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Ta pak novinářům řekla, že nabídka americko-japonské společnosti Westinghouse je nejlepší a nejkvalitnější. Podle ředitele české pobočky Westinghouse Pavla Janíka není spuštění referenčního reaktoru součástí podmínek tendru.

Nulandová připomněla, že Temelín zmiňují američtí politici při každých česko-amerických jednáních, protože to je důležité téma. „Domníváme se, že pro ČR je to také bezpečnostní otázka," řekla.

Referenční reaktory ještě nebyly dokončeny

Státní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška před dvěma lety uvedl, že před zahájením dostavby elektrárny chce od účastníků tendru vidět zprovozněnou referenční jadernou elektrárnu ve světě. Na dostavěných reaktorech by si čeští odborníci mohli prohlédnout, jak technická řešení obou společností fungují. „Ještě nebyly dokončeny referenční reaktory, které (uchazeči) slíbili do konce roku 2013," řekl Zaorálek.

Druhý účastník soutěže, česko-ruské konsorcium MIR.1200, dnes uvedl, že koncem letošního roku bude v Rusku spuštěn první blok Novovoroněžské JE-2, který je budovaný podle nejmodernějšího projektu AES-2006 s reaktorem VVER 1200 splňujícím nároky na jaderné elektrárny generace 3+. Tím bude naplněn požadavek na referenční elektrárnu stejného typu v plném provozu, sdělil mluvčí konsorcia Aleš Pospíšil.

Westinghous tvrdí, že všechny podmínky tendru splnil, a další zpoždění se mu proto nelíbí. „Již na konci roku 2013 od nás dostala společnost ČEZ všechny potřebné informace, a to jak ekonomické, tak i technické a od této doby jsme nezaznamenali další požadavky," uvedl dnes Janík. Podle něj odkládání výběru účastníkům řízení zvyšuje náklady, které jsou už nyní vysoké. „Společnost Westinghouse nevidí žádný důvod pro další zpoždění v procesu výběrového řízení," řekl.

Zároveň dodal, že výběrové řízení je nezávislý proces plně pod kontrolou firmy ČEZ a pro určení vítěze není nutná schválená energetická koncepce státu ani schválení jakékoliv formy státní podpory pro dokončení Temelína. Právě dokončení výběrového řízení je podle Janíka zásadní podmínkou pro schválení systému garantovaných cen, o kterém se uvažuje v Česku.

Soudní řízení s Arevou

Strategický tendr také blokuje soudní řízení o oprávněnosti vyřazení francouzské Arevy ze soutěže. Krajský soud v Brně rozhodne v březnu nebo dubnu. Vyloučení firmy z tendru loni v červenci posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Areva se bránila podáním žaloby, soud na její návrh vydal také předběžné opatření, které brání společnosti ČEZ v uzavření smlouvy s případným vítězem zakázky.

O případ se zajímá i Evropská komise. Česká strana jí předala loni v prosinci část podkladů, o které žádala. Areva si po svém vyloučení z tendru stěžovala u komise, která v EU dohlíží na uplatňování pravidel hospodářské soutěže. Komise pro to, aby mohla o stížnosti rozhodnout, chce znát kritéria, podle nichž Česko Arevu ze zakázky vyřadilo.

Dva nové bloky elektrárny by měly více než zdvojnásobit její výkon, který nyní činí 2000 megawattů. Stavba by měla být podle plánu dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let.

Podle původního harmonogramu měl ČEZ vítěze zakázky za několik set miliard korun vybrat loni na podzim. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš ale už v létě řekl, že ČEZ o dostavbě Temelína rozhodne koncem roku 2014 nebo až v roce 2015.