Zástupci ministerstva zemědělství se ohradili proti kritice, že státní správa letos nestíhala vyplácet peníze včas. Harmonogram fond zveřejnil již loni měsíc a půl po příjmu žádostí. Na dotacích, o něž se zemědělci hlásili na jaře, by měli na konci letošního a během příštího roku dostat 31,6 miliardy korun.

Nové dotační období: 2015 - 2020

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) Česko splnilo dobře termíny, které přineslo nové dotační období, které běží prakticky od loňského roku do roku 2020.

"Například Francie, Rumunsko nebo Velká Británie měly problémy do konce června vyplatit potřebné množství přímých plateb a hrozilo jim tak neproplacení podpor Evropskou komisí," řekl Jurečka. Loni se totiž zvýšil počet proplácených titulů z 35 na 68, počet nutných rozhodnutí od SZIF vzrostl z 98 800 v roce 2014 na skoro 140 000 v následujícím roce.

Platbu na tzv. ozelenění neboli greening, která letos byla kvůli novému dotačnímu systému vyplácena později, by měli zemědělci příští rok dostat místo v dubnu již v lednu.

Letos SZIF vyplatí prostřednictvím hlavní evropské zemědělské dotace 12,5 miliardy korun

Zemědělci by měli dostat polovinu peněz z této dotace jako zálohu. Předloni se v platbě na plochu vyplatilo přibližně 21 miliard korun, z toho polovina zálohou. Loni zájemcům fond vyplatil zhruba podobný obnos jako plánuje dát letos, záloha však byla sedmdesátiprocentní.

O navýšení záloh může letos stejně jako loni rozhodnout ministerstvo zemědělství, které bude rozhodovat i o finální výši dotace na hektar. Zemědělci obecně upřednostňují vyplacení většího množství peněz dříve, aby mohli splácet své závazky u bank a dalších institucí. Nárok greening mají zemědělci, kteří pěstují různé druhy plodin a udržují mimo jiné na polích stanovenou výměru trvalých travních porostů.

Zisk českého zemědělství loni klesl o 27,3 % na 16,9 miliardy Kč

Zato předloni byl zisk rekordní a činil  23,26 miliardy korun. Za pokles může především snížení cen zemědělských komodit, které nejvíce postihlo živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Projevilo se i sucho.

Letos se podle odhadů Zemědělského svazu ČR sníží chovatelům krav kvůli nízkým výkupním cenám tržby za mléko o 7 až 9 miliard korun. O další tři miliardy korun přijdou zemědělci při prodeji vepřového masa. Tržby za rozhodující zemědělské komodity podle odhadu celkově klesnou proti minulému roku minimálně o 11 % zhruba na 75 miliard korun.